Skip to main content

Ekolozi optužuju Elixir Zorku za zagađenje u Šapcu, kompanija nudi da se utvrde izvori aerozagađenja

Građani 05. нов 2022.
5 min čitanja

Budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine otkazalo javnu raspravu o skladištenju opasnog i neopasnog otpada na prostoru fabrike Elixir Zorka u Šapcu, u znak protesta ispred kompanije, okupili su se ekološki aktivisti, građani i predstavnici političkih stranaka, koji su poručili da ne žele otpad u Šapcu, tražeći da se preispitaju sve dozvole izdate Elixiru od 2019. godine. S druge strane, Eliksir Zorka je poručila da podržava inicijative građana i ekologa da se utvrde uzroci aerozagađenja u Šapcu.

Na skupu je rečeno da opasan i neopasan otpad koji se već skladišti u kompaniji Elixir Zorka, nije problem samo građana Šapca, već čitave Srbije.

“Nalazimo se ispred fabrike koja je smeštena nedaleko od samog centra grada. Preko puta je Sportsko – rekreativni centar sa kompleksom otvorenih bazena, tu su škola i zgrada policije, a u blizini su naselja i vrtić”, rekla je aktivistkinja “Eko straže” Ljupka Stanković.

Skrenula je pažnju da u Elixirovoj studiji piše da u kompaniji nameravaju da skladište i velike količine visoko zapaljivog otpada.

“Moje pitanje je čime Elixir Zorka garantuje građanima bezbednost i koji su to vatrogasci koji mogu da spreče da Šabac ne odleti u vazduh, s obzrom na količine i vrstu opasnog otpada koji se ovde skladišti”, pitala je Stanković.

Iako je Elixir nedavno demantovao tvrdnje da će se u Šapcu skladištiti opasan otpad iz Evrope, jer po zakonu Republike Srbije uvoz takvog otpada nije dozvoljen, Sonja Nikolov, aktivistkinja “Mame Šapca”, tvrdi da to nije tačno, i da se zakoni prilgođavaju Elixiru.

“Uredbom Vlade RS o listama za prekogranično kretanje otpada, izmenjenom u martu ove godine, dozvoljen je uvoz otpadnih kiselina kao sirovina, što Eliksiru širom otvara vrata za njihov uvoz. Treba imati u vidu da kompanija ima privremenu dozvolu za tretman otpadnih kiselina, i da su ovom studijom ušli u proces dobijanja dozovole za proširenje kapaciteta za skladištenje opasnog i neopasnog otpada na 10.000 tona”, kaže Nikolov.

Ističe da je reč o javnim podacima koji su dostupni na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i da ih kao takve građani mogu proveriti.

Podrška Šapčanima stigla je i od članova Inicijative “Eko Barajevo”.

“Elixir je kupio ‘Junirisk’, koji je najveći pogon za preradu opasnog industrijskog otpada u ovom delu Evrope, i to tehnologijom kojom može da radi samo u Srbiji. Cela priča oko skladištenja koja se dešava u Šapcu je uvod u distribuciju tog otpada iz Šapca ka Barajevu, odnosno ka Beogradu, kao najzagađenijem gradu”, kaže Marko Popović iz Inicijative Eko Brajevo.

Napominje da je Elixir tražio dozvolu na 1.000 tona otpada dnevno, što kako kaže, govori da će se taj otpad verovatno uvoziti, jer ne postoji ni jedan način da se tolika količina doveze, osim baržama iz uvoza.

“Taj otpad će se verovatno prerađivati u Barajevu dok im se ne otvori Prahovo, ako se ono ikad otvori”, kaže Popović.

Budući da se Elixir poziva na evropske zakone, Vera Popović iz Inicijative Eko Barajevo skreće pažnju da postoji problem i kod takozvanih Seveso postrojenja.

“ U Evropi je 2012. godine doneta Direktiva Seveso III, koja izjednačava opasan otpad sa hemikalijama iz kojih taj otpad proizilazi. Srbija je bila u obavezi da Direktivu Seveso III implementira u svoje zakone još 2018. godine. Oni to još uvek nisu uradili, ali je sada u proceduri zakon koji sadrži ovu direktivu i na osnovu koje ovakva postrojenja ne bi mogla da budu u naseljenim mestima”, kaže Popović.

Ističe da je nelogično izdavati dozvolu ovoj i sličnim kompanijama jer će vrlo brzo biti donet zakon po kome one ne bi mogle da ih dobiju.

Inicijativa da se zabrani uništavanje opasnog otpada u urbanim sredimana

Da podrži građane koji su zabrinuti za svoju bezbednost i životnu sredinu došao je i narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

“Ne znam kome je uopšte palo na pamet da skladišti i uništava otpad maltene u cetru grada. Da li neko ovde razmišlja samo o profitu ili i o tome da neki ljudi ovde traba da žive. Ovo je poljoprivredna regija, Šabac i Mačva su poznati po tome da kada vam ovde otpadne dugme sa kaputa, rodi vam novi kaput, toliko je plodno, a sad ovde neko skladišti otpad”, kazao je Milivojević i istako da će kao narodni poslanik pokrenuti inicijativu da se zabrani izdavanje lokacija u urbanim sredinama za uništavanje opasnog otpada.

Eliksir Zorka: Podržavamo inicijative građana i ekologa da se utvrde uzroci aerozagađenja u Šapcu

Kompanija Eliksir Zorka (Elixir) iz Šapca saopštila je danas da će podržati ekološke inicijative građana i civilnog sektora kako bi se nedvosmisleno utvrdili svi izvori aerozagađenja u tom gradu.

Kompanija je navela da je spremna da finansira projekat sveobuhvatnog civilnog monitoriga kvaliteta vazduha u Šapcu i angažovanje stručnjaka iz Srbije ili inostranstva koji će pod kontrolom javnosti raditi na izradi tog projekta.
Kako su objasnili, tim projektom bi se obuhvatili svi izvori zagađenja vazduha u gradu, sve zagađujuće materije koji se emituju, nova merna mesta u svim zonama uticaja i nabavka najsavremenije specijalizovane opreme.

„Ističemo da je Eliksir Zorka, kao predstavnik industrije u Šapcu, spremna da u svakom smislu podrži ekološke inicijative civilnog sektora i učestvuje u finansiranju Projekta sveobuhvatnog rešenja monitoringa kvaliteta vazduha u Šapcu, koji će omogućiti da se nedvosmisleno utvrde svi izvori aerozagađenja na koje se žale građani Šapca“, kazali su agenciji Beta u kompaniji Eliksir Zorka.

Objasnili su da to podrazumeva i transparentan monitoring rada postrojenja Eliksir Zorka i drugih izvora zagađenja, u koji će biti uključeni kompetentni stručnjaci i zainteresovana javnost.

Dodali su da će omogućiti i mesečne nenajavljene inspekcije timova stručnjaka koje ekolozi sami mogu da formiraju, te da će dozvoliti posete i snimanja fabrici i skladištu otpada, uz pratnju.

Najavili su da će oranizovati i novu javnu debatu tim povodom, o čemu će javnost biti na vreme obaveštena.

Kako su naveli iz kompanije, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada u okviru ponovljenog javnog uvida, dostupna je u Odeljenju za inspekcijske i stambeno-komunalne poslove Gradske uprave Šapca, kao i na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine (od 24. avgusta).

Ekološki aktivisti u Šapcu optužili su pre desetak dana kompaniju Zorka Eliksir da će skladištenjem opasnog i neopasnog otpada u krugu fabrike ugroziti zdravlje građana, ali su iz te fabrike poručili da građani nemaju razloga za zabrinutost i omogućili građanima da obiđu kompanijske pogone.

Evropska zelena partija iz Šapca optužila je Eliksir da im cilj nije „ekološka istina“, već da u javnost ode utisak da „nevini dobroćudni korporativni džin mari za mišljenje običnog građanina“, nakon što su čitav proces „skrivali od javnosti“.

Pojedini aktivisti optužili su tu fabriku da će im kroz grad prolaziti „konvoji od 50 kamiona dnevno s otrovom“.

Kompanija je potom organizovala javnu debatu, na koju je pozvala i ekološke aktiviste i građane i omogućila im i obilazak skladišta u kojima se nalazi otpad, kako bi se na licu mesta uverili da je bezbedno odložen.

Pojedini građani su na javnoj debati, koja je povremeno bila obeležena žučnim polemikama, konstatovali da se postupak kompanije Zorka Eliksir da otvori kapije građanima i aktivistima ipak umnogome razlikuje od veoma loše prakse koja je viđena kada su u pitanju slučajevi kompanija Linglong u Zrenjaninu, Ziđin u Boru i Rio Tinto kod Loznice.

Zorka Eliksir je demantovala navode da će se skladištiti medicinski, radioaktivni i infektivni otpad, kao i otpad koji ima nisku tačku paljenja, jer za to nema dozvolu, a demantovala je da će uvoziti i otpad iz EU, jer je to zakonom zabranjeno.

I predstavnici kompanije i aktivisti, i građani usaglasili su se da su divlje i velike gradske nesanitarne deponije, kao i nestručno upravljanje otpadom ipak „stvarna i prisutna opasnost i pogubnija mogućnost i po okruženje i po zdravlje“.

Jedan od direktora „Zorka Eliksira“ Igor Radoš rekao je da je tretman opasnog i neopasnog otpada deo cirkularne ekonomije, „u kojoj se reciklira sve što se može, a baca samo ono što mora, a i to se spaljuje i od toga proizvodi, na primer, toplotna ili električna energija“.

Naveo je da se u Srbiji godišnje generiše 60.000 tona opasnog otpada.

Iz kompanije Zorka Eliksir poručili su da o svim temama i otvorenim pitanjima zainteresovani mogu pisati na mejl adresu ekoloskidijalog@elixirzorka.rs.

(Autonomija, Danas, Foto: Pixabay)