Skip to main content

Pretučeni student: Ne sećam se ko me je tukao, ali to su uradili zbog mog aktivizma

Aktuelno 10. jun 2019.
2 min čitanja

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Bagarić, koji je u subotu uveče teško pretučen u kampusu Novosadskog univerziteta, izjavio je danas posle izlaska iz bolnice da ne zna ko su ljudi koji su ga tukli, ali je ocenio da u svom rodnom gradu jedino može biti napadnut zbog svog građanskog i političkog aktivizma.

Bagarić je na konferenciji za novinare u prstorijama novosadskog odbora Demokratske stranke rekao da se ne seća detalja samog napada i dodao da je tokom jučerašnjeg dana i danas polako počeo da se priseća onoga što se događalo posle napada, kada je putem glasovne poruke na telefonu pozvao u pomoć i kada je primljen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine.

“Lica napadača nisam video, ili ih se ne sećam, a ne znam ni koliko ih je bilo. Na telefonu vidim da sam poziv u pomoć poslao u 21.55, ali sam to uradio u nekom polusvesnom stanju. Sve ono što se dalje događalo te večeri tek sad polako povezujem u jednu celinu i sklapam. Jučerašnji dan i noć sam proveo na odeljenju neurohirurgije, gde sam dobio terapiju i gde sam prošao niz pregleda, a danas sam otpušten na kućno lečenje,“ ispričao je Bagarić.

Prema njegovim rečima, niko u Srbiji i ni zbog čega ne bi smeo da se nađe u situaciji u kojoj se on našao, samo zato što misli i u javnom prostoru deluje drugačije.

Na pitanje da li mu je pre ovog napada neko pretio ili ga na bilo koji način ugrožavao, Bagarić je odgovorio odrečno.

“Želim da se i dalje bavim onim čime sam se do sada bavio. Plašim se samo da neko vreme neću smeti sam da se krećem po gradu. To jeste zastrašujuće jer je ovo grad u kojem sam rođen, ali sad je tako. Juče i danas su me zvali mnogi novinari i drugi ljudi, tražili izjave, ali i pružali podršku i nudili pomoć. Svima zahvaljujem”, rekao je Dejan Bagarić.

Kao aktivista inicijative „Jedan od pet miliona“, Demokratske stranke i Antifašističke koalicije on učestvuje u organizaciji protesta u Novom Sadu, kao i u organizaciji više građanskih, političkih i antifašističkih akcija.

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić je podsetio da napad na Dejana Bagarića nije bio prvi u kojem su meta bili organizatori i učesnici protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu, kao i građanski i politički aktivisti.

On je rekao da je kao profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i kao roditelj zabrinut, pa i uplašen, zbog onoga što se događa u glavnom gradu Vojvodine i onoga što se dešava mladim ljudima i studentima.

Krstonošić je prozvao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića iz Srpske napredne stranke, jer se nije oglasio povodom tri slučaja prebijanja studenata proteklog vikenda.

“U nekom drugom gradu i u nekoj drugoj zemlji sigurno bi se oglasio gradonačelnik i osudio nasilje, pa i posetio povređenog momka, ali se to u Novom Sadu ne događa. Ako naša deca nisu slobodna i bezbedna u svom gradu, onda nije niko ni slobodan ni bezbedan. Naš život je prožet nasiljem, a sadašnja vlast, ako ga ne čini, onda ga pospešuje. Ni za jedan od ovih događaja nije pronađen, a pogotovo nije kažnjen, nijedan počinilac. Tražimo da to hitno bude urađeno“, poručio je Krstonošić.

Današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom odboru Demokratske stranke prisustvovali su i aktivisti inicijative “Jedan od pet miliona” koji su došli da podrže svog kolegu i saborca Dejana Bagarića.

Svi zajedno pozvali su studente, profesore i sve građane Novog Sada da im se pridruže na sutrašnjem protestu protiv nasilja ispred Pravnog fakulteta, koji je zakazan za 18 sati.

(Autonomija)