Skip to main content

Pretres kuća bivših savetnika Hašima Tačija

Info 30. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Prištinski mediji javljaju da su iz kuća Smakaja i Šalje oduzeta neka dokumenta i njihovi mobilni telefoni"

Kancelarija specijalizovanog tužioca danas na Kosovu vrši pretrese, koji se vezuje za sudske procese u Hagu, potvrđeno je za prištinsku agenciju Telegrafi iz Specijalnog tužilaštva. Pretresi su vršeni u kućama bivših savetnika bivšeg predsednika Hašima Tačija, Bljerima Šalje i Baškima Smakaja.

„Kancelarija specijalizovanog tužioca, kontinuirano radi na Kosovu i njen rad podržavaju Kosovska policija i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS)“, navodi se saopštenju.

Smakaj je bio i prvi direktor Kosovske obaveštajne agencije i savetnik Tačija do njegove ostavke, dok je Šalja imao mnogobrojne funkcije u delegacijama koje su bile deo pregovora između Prištine i Beograda, od Rambujea do hapšenja Tačija od strane Specijalnog suda u Hagu.

Prištinski mediji javljaju da su iz kuća Smakaja i Šalje oduzeta neka dokumenta i njihovi mobilni telefoni.

Pre nekoliko meseci Specijalni sud je izvršio pretres i u kući bivšeg savetnika Hašima Tačija, Adila Behramaja.

Bivši ambasador u Severnoj Makedoniji svedok na suđenju Tačiju

Bivši ambasador Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđ Dedaj izjavio je da putuje u Hag da svedoči pred Specijalnim sudom Kosova u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih.

On je na Fejsbuku napisao da u Hag odlazi protivno svojoj volji.

„Danas putujem u Hag! Pozvan sam kao svedok u Hag! Iako žrtva Srbije, Specijalna veća Specijalnog suda u Hagu su me, protiv moje volje, pozvala da budem svedok u Hagu“, napisao je Dedaj na Fejsbuku.

Pretpostavlja se da će Dedaj svedočiti o maltretiranju kojem je bio izložen posle rata na Kosovu od strane Hašima Tačija i drugih, prilikom posete delegacije tadašnjeg kosovskog parlamenta „oslobođenim teritorijama“ od strane OVK, u svojstvu potpredsednika tadašnje kosovske Skupštine.

(N1, foto: Autonomija)