Skip to main content

Nije bilo dovoljno: Crkvama u Novom Sadu od sada novac i mimo konkursa – uz Đurićev „amin“

Vojvodina 30. okt 2023.
2 min čitanja

"Uslov je da se za ove namene na godišnjem nivou može opredeliti najviše 25 odsto sredstava od ukupne mase odobrenih budžetskih sredstava za sufinansiranje projekata putem javnog konkursa"

Crkve i verske zajednice u Novom Sadu uskoro neće morati isključivo da apliciraju na javne konkurse da bi dobile budžetski novac – tražene iznose moći će da im delegira gradonačelnik.

Na predstojećoj sednici Skupštine grada pred odbornicima će se naći predlog izmene odluke o načinu, merilima i kriterijumima za sufinansiranje projekata izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata na teritoriji Novog Sada.

Reč je o aktu kojim je definisano na koji način crkve i verske zajednice mogu da apliciraju i koriste novac iz budžeta.

Kako se navodi u obrazloženju izmena, ispostavlja se da javni konkurs u toku godine, namenjen isključivo crkvama i verskim zajednicama, nije dovoljan za ove korisnike budžeta, koje neretko traže još novca i mimo konkursnog perioda.

Prema izmenama, izuzev javnog konkursa, gradonačelnik Novog Sada može sredstva za sufinansiranje projekata dodeliti crkvama i verskim zajednicama i bez sprovođenja konkursa „ukoliko se radi o projektu od značaja za Grad kojim se doprinosi stvaranju uslova za očuvanje, razvoj, bogaćenje i promovisanje kulturnog nasleđa“.

Uslov je da se za ove namene na godišnjem nivou može opredeliti najviše 25 odsto sredstava od ukupne mase odobrenih budžetskih sredstava za sufinansiranje projekata putem javnog konkursa.

Ni Gradska uprava za finansije, ni Gradsko veće nisu imali primedbe na ove predložene izmene, te su one upućene u skupštinsku proceduru.

Sednica Skupštine grada održaće se u petak, 3. novembra, a izmene će stupiti na snagu dan nakon objave u službenog glasniku, po ubrzanom postupku.

Kako bi dobile sredstva mimo konkursa, od verskih zajednica tražiće se da apliciraju sa projektom kao što bi činile i na javnom konkursu. Komisija će razmotriti zahteve i uputiti predlog o dodeli novca gradonačelniku, a nakon tog „amina“, sledi potpisivanje ugovora sa načelnikom gradske uprave za kulturu.

Ova vanredno tražena sredstva izdvajaće se sa budžetske linije namenjene dotacijama nevladinim organizacijama.

„Sve češće se u poslednje vreme javlja potreba za sufinansiranjem određenih projekata, u momentu kad je javni konkurs već okončan, a pogotovo kada su u pitanju hitni radovi na sanaciji ili održavanju verskog objekta, u kom slučaju je neophodno čekati narednu godinu“, navodi se u obrazloženju izmena.

(Radio 021, karikatura: STUPS)