Skip to main content

Pretnje i uvrede upućene vlasniku „Crnog ovna“ nakon tvita Gorana Davidovića

Info 17. јан 2023.
2 min čitanja

"Kako možeš da se osećaš kad pročitaš da neko želi da te baci u Tisu? Bespomoćno i razočarano"

Bojan Šovljanski, vlasnik novosadskog lokala „Crni ovan“, koji je bio meta napada napadača sa neofašističkim obeležjima, suočio se sa pretnjama na društvenim mrežama nakon tvita Gorana Davidovića. U napadu na „Crni ovan“ posekotinu je zadobio jedan od gostiju, dok je Šovljanski naknadno prijavio modrice.

Tri osobe su uhapšene zbog napada i njima je zabranjen prilazak lokalu i oštećenima.

Bivši vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, u javnosti poznatiji pod nadimkom Firer, objavio je tvit sa fotografijom Šovljanskog, u kojem ga optužuje da „organizuje antifa batinaše“, da je „antisrpski orijentisan“, kao i da pomaže „Ukrajince i ruske izdajnike u Novom Sadu“.

„Ne opravdavam nasilje i kršenje zakona, ali odbijam da pljujem srpsku omladinu koja se brani! A vi? Ko se pridružuje ovima?“, napisao je Davidović.

Ubrzo se javio i Pavle Bihali, vođa „Levijatana“, koji je Šovljanskog nazvao „malim ustašom„.

U jednom od odgovora na tvit piše: „Samo kubanska kravata, fik i gotovo!“ Drugi piše: „Zaplivaće po Tisi“, dok treći korisnik tvitera dodaje: „Jedne dobre batine za istetoviranog gospodina moliću lepo!“

„Očigledno ga niko nije propisno usrao kad je trebalo. Zato sada mora da se ispravi“, navodi se u jednom tvitu koji se nadovezuje na Davidovićev.

„Pljunuti ga sa ‘bogatom šlajmaricom’ po viđenju. Ako se buni – lopatom po glavi„, napisao je korisnik Tvitera koji se potpisuje kao Knez.

Odbrani napadača i napadu na „Crni ovan“ pridružila se i neformalna ekstremistička organizacija „Tradicionalisti“, koji uhapšene nazivaju „patriotama i rodoljubima“ koji su bili napadnuti, pozivajući na zatvaranje novosadskog lokala i pružajući podršku „braći“, poručujući da se dive „njihovoj hrabrosti“.

Bojan Šovljanski za 021.rs kaže da se povodom svega što se izdešavalo od nedelje ne oseća bezbedno.

„Krajnje sam zabrinut. Već mi se dešavalo da me u sred bela dana presreću pripadnici neofašističkih organizacija, prepoznaju me. Kako možeš da se osećaš kad pročitaš da neko želi da te baci u Tisu? Bespomoćno i razočarano“, navodi Šovljanski.

U odgovorima na Davidovićev tvit ima dosta onih koji su stali u odbranu Šovljanskog, navodeći da bivši vođa „Nacionalnog stroja“ opravdava nasilje. Osim toga, u ponedeljak je organizovano okupljanje u znak podrške „Crnom ovnu“.

„Svaka podrška i solidarnost su bitni. Suština je da osudimo ovakve stvari – rasnu, versku, nacionalnu netrpeljivost. Da takve stvari kvalifikujemo kako treba, dakle kao zločin iz mržnje. Ovde to nije urađeno, kažu da je u pitanju nasilničko ponašanje, dobiju zabranu prilaska i to je to, a došli su naoružani ispred lokala. Sve to se može okarakterisati kao pokušaj ubistva, a prolazi sa najmanjim merama i onda ih ne sprečavate, umesto da se rad neofašističkih organizacija zabrani“, zaključuje Šovljanski.

(Radio 021, foto: Svetlana Paramentić)