Skip to main content

TOMISLAV MARKOVIĆ: Vagner traži plaćenike u Srbiji – Ko želi biti ratni zločinac?

Stav 17. jan 2023.
6 min čitanja

Ruski gastarbajterski portal “RT Balkan” objavio je radosnu vest pod naslovom “Vagnerovci objavili oglas za dobrovoljce, uslovi više nego primamljivi”. U oglasu je navedeno da paravojna kompanija Jevgenija Prigožina potražuje dobrovoljce starosti od 22 do 50 godina, koji nisu državljani Ukrajine, neke od zemalja EU ili NATO alijanse. Od potencijalnih paravojnih plaćenika očekuje se da budu zdravi (fizički), a glavno je “da oni koji se jave budu zaista zainteresovani da uče, da su patriote i da su jaki duhom, a svemu ostalom naučiće ih vagnerovci”.

Pošto kompanija “Vagner” deluje u raznim delovima sveta, u oglasu je precizirano da će dobrovoljni psi rata biti poslati “u zonu specijalne vojne operacije” (srpski: na ratište u Ukrajini). Potencijalnim učesnicima u agresiji obećana je visoka plata, zdravstveno i životno osiguranje, kao i obeštećenje od pet miliona rubalja koje će biti isplaćeno porodici u slučaju pogibije.

Oglas za dobrovoljce

Javnost je brzo reagovala na ovaj pokušaj ruskog medija da učestvuje u regrutaciji plaćenika iz Srbije, najglasniji je bio poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” Aleksandar Olenik, pa je tekst misteriozno nestao sa sajta RT Balkan. Umesto oglasa za dobro plaćen posao ubijanja ukrajinskih civila, na istom linku sada stoji tekst pod naslovom “Prva grupa zatvorenika odslužila vojni rok: Idu kući sa odlikovanjima”.

U tekstu se govori o robijašima koji su postali vagnerovci, odslužili turu u paravojnoj formaciji, pa se mirno vraćaju da žive na slobodi, pošto su povučeni svi prethodni sudski postupci protiv njih. Samo na kraju članka stoji obaveštenje: “Kompanija ‘Vagner’ je na svojim nalozima na društvenim mrežama, inače, objavila oglas za prijem novih pripadnika”. Pa koga zanima da ruši i ubija po Ukrajini za dobru platu, nek se sam obavesti, RT Balkan je obavio svoj patriotsko-informativni zadatak.

Nije ni ovdašnjim ruskim propagandistima lako. Srbija ipak nije zvanično vazalna država, iako se najčešće tako ponaša, situacija je pomalo maglovita i nejasna, pa nikad ne znaš da li smeš otvoreno da kršiš zakone zemlje-domaćina ili to ipak valja zaviti u neku oblandu. Zaista nepodnošljiva situacija za svakog poštenog delatelja u oblasti ratne propagande.

Krvavi malj Jevgenija Prigožina

Prigožinova kompanija već neko vreme popunjava paravojne redove osuđenicima na dugogodišnje kazne, među kojima su i višestruke ubice, silovatelji, razbojnici i najteži kriminalci. Do sada ih je regrutovano oko 40.000. Nedavno je na ruskoj državnoj televiziji emitovan prilog o serijskom ubici Mihailu Popkovu, poznatom pod nadimcima Vukodlak i Manijak. Popkov je osuđen na dve doživotne robije zbog ubistva 83 žene koje je prvo silovao, a potom surovo lišavao života pomoću sekire, čekića, noža, šrafcigera i lopate. U razgovoru za državnu televiziju koji je vođen u zatvoru Popkov je izrazio želju da se pridruži Prigožinovim Vagnerovcima. Videćemo da li će mu molba biti uslišena, čovek ima bogato iskustvo u veštinama koje ruska vojska i paravojska praktikuje u Ukrajini, nema razloga da bude odbijen, pogotovo što su u Vagnerovce primljeni silni kriminalci sa neuporedivo manjim silovateljskim i ubilačkim učinkom.

U novembru prošle godine na Telegram kanalu grupe “Vagner” pojavio se jeziv snimak na kome se navodno vidi surovo ubistvo Vagnerovca Jevgenija Nužina koji je nameravao da promeni stranu i bori se protiv ruskih snaga. Na snimku se vidi kako ga kolege Vagnerovci ubijaju maljem. Jevgenij Prigožin je taj snimak propratio rečima: „Pasja smrt za psa“. Kasnije je demantovao da su pripadnici njegove paravojske usmrtili Nužina, ali je neposredno nakon toga objavio snimak na kojem šalje okrvavljeni malj Evropskom parlamentu.

Na snimku se vidi kako Prigožinov saradnik Igor Jelisejev koji donosi kutiju za violinu svom šefu, otvara je, a u njoj se nalazi malj sa krvavim otiscima šake na dršci. Tako izgleda Prigožinov “vickasti” komentar na to što je Evropski parlament proglasio Rusiju „državom koja finansira terorizam” i najavio da će grupu “Vagner” proglasiti terorističkom organizacijom.

Srbi i Vagnerovci, braća zauvek

Zaista simpatična organizacija, nije ni čudo što postaje sve popularnija u Srbiji. U međuvremenu se u centru Beograda pojavio mural posvećen grupi Vagner, sa nasmejanom crvenom lobanjom i dve rakete. Autorstvom ovog dela zidne umetnosti pohvalila se organizacija “Narodne patrole” koja neguje bliske veze sa Rusijom i “Vagnerom”, a u slobodno vreme maltretira imigrante. Mural nije dugo potrajao, antiratni aktivisti su se za to pobrinuli.

Prošle godine u medijima se spekulisalo da je “Vagner” u Srbiji otvorio centar pod nazivom “Orlovi”. To je demantovao jedan od predstavnika grupe Vagner, Aleksandar Lisov. On je saopštio da nova zgrada Vagner centra u Sankt Peterburgu “ima nove stanare – ‘Orlove’, desničarsku organizaciju čiji je cilj da jača prijateljske odnose između Srbije i Rusije pomoću meke moći”. Predstavnici “Narodnih patrola” posetili su krajem novembra Vagner centar, a vođa ove organizacije Damnjan Knežević je izjavio: “Mnogi moji prijatelji biće ponosni što sam imao čast da posetim Vagner centar.

Taj centar i ta organizacija su izuzetno popularni u Srbiji”. Što bi rekla popularna parola: Srbi i Vagnerovci, braća zauvek.

Visoki američki zvaničnici sve intenzivnije prate delatnosti grupe “Vagner” van Ukrajine, a američki obaveštajci skupljaju informacije o tome šta ova grupa radi u zemljama kao što su Centralnoafrička Republika, Mali i Srbija. O tome je govorio i savetnik u Stejt departmentu Derek Šole kada je nedavno posetio Srbiju. Šole je izrazio zabrinutost zbog prisustva “Vagnera” u Srbiji i zbog njhovih pokušaja da regrutuju vojnike u Srbiji i drugim zemljama. Odgovorajući na novinarska pitanja, Šole je rekao: “Mi radimo sa Vladom Srbije i drugim zemljama da stavimo tačku na te aktivnosti”. Navedene reči izrečene su 12. januara, samo nedelju dana nakon što se na “RT Balkan” pojavio narečeni oglas, nije ni čudo što je u međuvremenu netragom iščezao.

Vučić, stradalnik za rusku umetnost

Zvaničnici Srbije različito su reagovali na “Vagnerov” pokušaj da smanji nezaposlenost u našoj zemlji tako što će dragovoljce poslati na ukrajinsko ratište. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izabrao strategiju neobaveštenosti, rekavši da ne zna za taj oglas. Potom je, normalno, podsetio kako “postoje jasni zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije”. Postoje razni zakoni u ovoj zemlji, samo se ne koriste, nema ko da ih sprovodi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je glasine da je grupa “Vagner” prisutna u Srbiji, a potom je osudio pomenuti oglas i zavapio u smeru ruskih prijatelja, misleći valjda na RT Balkan i njihove kremaljske gospodare. “Što to radite Srbiji, što zovete nekog iz Srbije kada znate da je to u suprotnosti sa našim zakonima?”, pitao je Vučić. Predsednik se uživeo u ulogu žrtve, šta mu teško, pa je “ruskim prijateljima” poručio da to nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio Čajkovskog, Dostojevskog i Tolstoja. Mi smo se svega odrekli zbog vas, dobrovoljno smo se izolovali od sveta, ne zato što podržavamo razvaljivanje Ukrajine i masovne pokolje, nego iz čiste, nekoristoljubive, plemenite ljubavi prema umetnosti, poglavito ruskoj, a vi tako.

Vučićevo pitanje je retoričko i pomalo promašeno. RT Balkan objavljuje takve sadržaje zato što im je to posao, zbog toga su i došli u Srbiju. A došli su u Srbiju zato što im je Vučić to dozvolio, što nije učinio nevoljko, već sa velikim entuzijazmom i oduševljenjem. Još tokom predizborne kampanje, u proleće prošle godine, na opozicione kritike što će RT početi sa radom u Srbiji, Vučić je odgovarao, pun slobodarskog ponosa: „Neki od njih hoće sve nas koji drugačije mislimo da strpaju u tabore, zabranili bi sve koji drugačije govore. Mnogi misle da samo oni imaju slobodu medija“. A sad mu je kriv đavo, prosto ne zna šta bi onako divnim ljudima da objavljuju oglase koji od Srbije prave direktnu saučesnicu agresije na Ukrajinu.

Srbija se brani u Zaporožju

U zao čas pojavili su se fotografije i snimci na kojima su navodno srpski dobrovoljci koji se već nalaze na ratištu u Ukrajini, kao deo bataljona “Pavel Sudoplatov”. Pošto su borci pod maskama teško je utvrditi njihov identitet, ali na čistom srpskom zbore kako su došli da pomognu ruskoj braći. Jedan maskirani osvetnik je bio posebno elokventan, pa je objasnio otkud on na licu mesta: “Videli smo ista dešavanja, kao u Jugoslaviji devedesetih, ista ta imperija zla, NATO, Velika Britanija, Amerika, rade sad protiv naše braće i mi smo sad došli tu da im pomognemo”. Što bi se reklo: Srbija se brani u Zaporožju.

Uzalud predsednik Vučić podseća da u Srbiji postoji zakon koji srpskim državljanima zabranjuje učestvovanje na stranim ratištima, kao i organizovanje i vrbovanje građana Srbije za ratovanje u inostranstvu. Srpski dobrovoljci se bore na ruskoj strani još od prve invazije Rusije na Ukrajinu iz 2014. godine. Nadležni organi im gledaju kroz prste, jer je Srbija odavno ruskokolonaška država, pa im sude kad baš moraju i to krajnje blagonaklono. Viši sud u Beogradu je do početka 2018. godine osudio 28 državljana Srbije zbog učešća u ratu u Ukrajini. Samo četvorica su zaglavili zatvor, a svima ostalima su izrečene uslovne kazne i nalaze se na slobodi.

Demoliranje u D molu

Karakterističan je slučaj Bratislava Živkovića, komandanta Četničkog pokreta, koji je godinama učestvovao u borbama u Ukrajini, o čemu je ponosno obaveštavao javnost, a desničarska štampa to revnosno prenosila. Uhapšen je tek 2018. godine, da bi već 2019. istraga bila obustavljena. Živković je tada objavio da se vraća “svojim poslovima” u Donjeck. Mediji su nedavno izvestili da je Živković, koji je u međuvremenu postao kapetan Gardijskog bataljona oružanih snaga Ruske Federacije, ranjen prilikom okupacije sela Majorsk kod Gorlovke, operisan i prebačen u bolnicu u Moskvi gde će se oporavljati narednih osam meseci. Toliko o sprovođenju zakona koji je, poput njegovo mnogobrojne paragrafske sabraće, mrtvo slovo na lešnom papiru.

Uzaludna su sva Vučićeva prenemaganja, on je stvorio atmosferu u kojoj je zapošljavanje ruskih plaćenika po Srbiji sasvim normalna pojava. Kad već nije kaznio Čajkovskog, iako to od njega niko nije tražio, što bi kažnjavao “Vagnera”? Predsednik je veliki poštovalac ovog kolektivnog paravojnog kompozitora, pa su zato njegove kompozicije kod nas postale izuzetno popularne, pogotovo “Demoliranje Ukrajine u D molu”, “Koncert za malj i orkestar kalašnjikova”, “Rafalna simfonija u Z duru”, “Marš na Mariupolj” i “Rekvijem za Buču”. Srbija ionako odavno igra kako Rusija svira. Uz zvuke “Vagnerovog” malja.

(zurnal.info)