Skip to main content

Skupština Vojvodine nije usvojila tzv. tradicionalne simbole

Vojvodina 17. мар 2015.
2 min čitanja

Skupština Vojvodine nije danas usvojila odluku o uvođenju takozvanih tradicionalnih simbola te pokrajine, jer su poslanici Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke bili uzdržani a poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) su bili protiv te odluke.
Za je glasalo 50 poslanika, protiv je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika. Za usvajanje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 81 od 120 poslanika.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da su poslanici te stranke bili uzdržani od glasanja, jer su nakon dužeg razmišljanja zaključili da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine. Novaković, kao i drugi predstavnici DS-a, ranije su najavljivali da će glasati za uvođenje tradicionalnih simbola.
Šef poslaničke grupe opozicione Srpske napredne stranke Predrag Matejin optužio je DS da je “brutalno pregazio” dogovor koji je postignut na kolegijumu, na kojem su predstavnici svih stranaka sem LSV najavili da će glasati za odluku o uvođenju tradicionalnih simbola pokrajine.
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da svaka poslanička grupa može da menja svoje stavove do momenta glasanja. On je odbio zahtev SNS-a da se otvori dodatna skupštinska rasprava, nakon što je DS promenio stav, i objasnio da bi na taj način bio prekršen Poslovnik o radu Skupštine Vojvodine. „Ne vidim smisla da predložim skupštini kršenje poslovnika i ponovno otvaranje diskusije, jer to kršenje ne bi doprinelo ničemu. Nema ni minimuma šanse da bilo ko promeni svoj stav“, kazao je Pastor.
Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz LSV Dušan Jakovljev podsetio je da je njegova stranka prošle godine glasala protiv novog Statuta Vojvodine, između ostalog i zbog odredbe o uvođenju tradicionalnih simbola. “Kada je u pitanju zastava koja se predlaže, ona je identična sa narodnom zastavom Srbije, a grb je zapravo grb Kneževine Srbije. Ne znamo na osnovu čega su odabrani baš ovi simboli”, rekao je Jakovljev. Ocenio je da će se usvajanjem ovih simbola koji su zapravo samo simboli srpskog naroda, biti narušen principi multietničke i multikulturalne Vojvodine.
Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podržala uvođenje tradicionalnih simbola. “Kao sto manjinske zajednice imaju pravo da koriste svoje simbole, tako i srpski narod ima pravo da ističe svoje simbole”, rekao je Egereši i dodao da postoje mnogo veći problemi koje treba rešavati, a to su pre svega ekonomski problemi građana Vojvodine.
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i koalicionih partnera Pavle Budakov rekao je da uvođenje tradicionalnih simbola ne ugrožava nikoga u Vojvodini, niti će multietnička suština te pokrajine biti ugroženi.
Ivana Zečević iz Srpske radikalne stranke takođe je podržala uvođenje tradicionalnih simbola i kazala da je ta stranka jedva dočekala da ti simboli budu usvojeni.
Inicijativu je pokrenula opoziciona Demokratska stranka Srbije, a profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je ranije zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena „srpskog vojvodstva“ iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije, kao i srpska narodna trobojka.
(Autonomija)