Skip to main content

Preminuo kamerman koji je pretučen na anti-LGBT protestu u prestonici Gruzije

Marginalci 12. jul 2021.
< 1 min čitanja

Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT umro je, javila je televizija za koju je radio.

Aleksander Laškarava (37), koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveil, pronađen je mrtav u svom krevetu u nedelju ujutru, javila je ta televizija.

Njega su anti LGBTQ demonstranti pretukli u ponedeljak i pretrpeo je više fraktura lica.

Pritisci rastu na gruzijske vlasti zbog porasta broja napada na novinare u zemlji.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je te napade na novinare, navodeći da su novinari pretrpeli povrede, uključujući udare, hemijske opekotine i lomove ruku.

RSF je osudila vlasti za „pasivnu krivicu“, ocenivši da policija nije ispunila svoj zadatak da zaštiti novinare.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je otvorena istraga da se utvrdi uzrok smrti Laškarave.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava pozvali su na protest u nedelju popodne i zatražili ostavku premijera Iraklija Garibašvilija.

Više poznatih ličnosti i šefova medija osudili su Garibašvilijevu vladu da je organizovala nasilnu kampanju protiv novinara.

Gruzijskog premijera su kritikovali mnogi iz opozicije, kao i aktivisti za ljudska prava, kada je zauzeo stav protiv održavanja marša LGBTQ, ocenivši da je takav marš „neprihvatljiv za veliki deo društva“.

Oni zameraju vladajućoj stranci Gruzijski san da je prećutno podržala nacionalističke i homofobne grupe, koje su takođe organizovale više demonstracija protiv opozicionih prozapadnih partija.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)