Skip to main content

Premijera predstave Kokana Mladenovića po tekstu Darka Cvijetića 17. septembra u Novom Sadu

Vojvodina 06. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Premijera predstave “Što na podu spavaš?” u režiji Kokana Mladenovića i po romanu pisca iz Bosne i Hercegovine Darka Cvijetića biće održana 17. septembra u okviru Kaleidoskopa kulture, programa koji se realizuje kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a potom sutradan i u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

“Priča o Boti koji odlazi na odsluženje vojnog roka u tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju gde su već uveliko počeli ratni sukobi, jeste centralna priča nove predstave SNP-a”, navelo je SNP u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je ta priča “priča pisca Darka Cvijetića i njegove porodice, koji, služeći se činjenicama i fikcijom, pripoveda opisujući dramatična i mučna zbivanja s početka rata, da bi je na kraju smestio u današnje vreme.

Cvijetić u predstavi učestvuje i kao glumac.

“Biti sa sopstvenim likovima, probuđenima iz romanesknosti, razgovarati s njima koji su došli i iz mašte i iz stvarnosti, smejati se, plakati, dodirivati ih, neverojatno je i suludo iskustvo, kakvo samo teatar još može sazdati u svetu iluzija koje proždiru dokumente… Ponekad pomislim da oni postoje i više od mene, koji tek sebe samoga predstavljam”, naveo je Cvijetić.

Dodao je da je završnom tačkom na pisanju romana mislio da ga je konačno napustio, te da nije mogao “ni slutiti“ da će sve ponovo prolaziti, “ovaj put uzvodno”.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Sarajevo i Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

Pored Cvijetića, u predstavi igraju i Aleksandra Pleskonjić, Merima Lepić Redžepović, Tena Nemet Brankov, Saša Krmpotić, Sven Šestak, Igor Pavlović, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Ivan Grčić, Darko Radojević, Nikola Baće i Stevan Uzelac.

(Autonomija, ilustracija: SNP)