Skip to main content

Novaković (DS): Porfirijev orden za Orbana je podrivanje temeljnih ljudskih prava

Info 06. sep 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokrajnskog odbora Demokratske stranke (DS) i republički poslanik Nebojša Novaković kritikovao je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija jer je dodelio crkveni orden premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i ocenio da je to “novi ogroman korak ka podrivanju temeljnih ljudskih vrednosti na ovim prostorima”.

“Vlada Viktora Orbana narušava jedan od osnovnih civilizacijskih poredaka ustanovljenih još 1945. godine, a to je antifašistička tradicija. Rehabilitacija Mikloša Hortija, državnog poglavara Mađarske od 1920. do 1944. godine, koja je dobila zamah upravo u mandatu desničarske vlade premijera Orbana, sablažnjava demokratsku javnost kako u Budimpešti, tako i u EU”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Dodao je da su kritke zvaničnog Beograda izostale, iako je Hortijeva vlada odgovorna za smrt i deportaciju 20.000 građana Vojvodine, a jedan od najgnusnijih zločina na ovom području je bilo masovno ubistvo više hiljada Srba i Jevreja u januaru 1942. godine, poznato u istoriji i kao “Racija u južnoj Bačkoj”.

“Već smo navikli na saglasje i harmoničnost odnosa između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana kada su u pitanju odnos prema EU, ratu u Ukrajini, na poklapanja ličnih interesa koje kriju pod plaštom nacionalnih, na čudne koincidencije koje ukazuju na procese rehabilitacije fašista kako u Budimpešti, tako i sličnih pokušaja u Novom Sadu, ali da će podrška takvim tendencijama doći sa najvišeg mesta srpske crkve možda više i nije iznenađenje, ali jeste novi nivo posrnuća društva koje u to posrnuće vuku oni koji ga vode i ne vidim da im loše ide”, rekao je Novaković.

(Autonomija, foto: DS)