Skip to main content

Burg teatar u Novom Sadu: Pozorišni Real Madrid otvara 49. INFANT

Kultura 06. sep 2022.
2 min čitanja

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) biće otvoren u subotu, 10. septembra, predstavom “Gospođica Julija” prestižnog Burg teatra iz Beča, u režiji Mateje Koležnik, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Pored te predstave, publika će videti predstavu “Vojcek” Nacionalnog pozorišta Mađarske u režiji Atile Vidnjanskog, potom “Talog” Gradskog ljubljanskog pozorišta u režiji Žige Divjaka, kao i predstavu “Kafka Machine” Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Veljka Mićunovića.

Žiri 49. INFANT-a čine glumac iz Hrvatske Ozren Grabarić, rediteljka iz Srbije Sonja Petrović i dramaturškinja iz Srbije Nikolina Đukanović.

Kako su organizatori naveli, Burg teatar, koji otvara INFANT, jeste jedno od najvažnijih svetskih pozorišta, za koji bi se mnogi složili da je “svojevrsni pozorišni Real Madrid”.

Selektor festivala, reditelj Aleksandar Popovski rekao je da su poslednjih godina događaji oko nas toliko intenzivni da sve što se radi dobija poseban istorijski značaj.

“Najverovatnije da su korona i rat doprineli osećaju da sve što stvaramo dobija drugačiju težinu. U tom smislu, i ovogodišnji INFANT postaje deo tog istorijskog trenutka”, kazao je Popovski.

Dodao je da su, razmišljajući o selekciji i pristupu, organizatori odlučili da, “umesto na sigurno, igramo na veliko”.

“Zadali smo sebi zadatak koji nije nimalo jednostavan: dovesti velike produkcije i velika pozorišta. Hteli smo da pokažemo da i u ovim istorijskim trenucima možemo organizovati gostovanja koja će se pamtiti ne samo po kvalitetu, već i po stvaranju mitova”, rekao je Popovski.

Prema njegovim rečima, građani su tokom 20. veka osvajali slobode, a u 21. veku moraju naučiti da sačuvaju sve slobode koje su osvojili.

“Sloboda je nešto što moramo odbraniti. Kao što jedan pesnik jednom reče: ‘Sloboda nije božje sjeme, pa da ti ga neko daje’”, rekao je Popovski i dodao da je glavnu inspiraciju za ovogodišnji INFANT našao između pojmova mit i sloboda.

U pratećem programu ovogodišnjeg INFANT-a biće organizovano javno čitanje najnovije drame Dejana Dukovskog “Poslednji balkanski vampir”, nastale u vremenu kada se govori o tome kako su se neke stvari povampirile u našim društvima.

Direktorka festivala Tijana Delić kazala je da će ovogodišnja selekcija gledaocima pružiti “istinski impresivan” pogled na evropske okvire i standarde umetnosti.

“Suština INFANTa-a je da ukazuje na nove teatarske forme, preispituje umetničke pozorišne granice, da ih pomera, i svaki put iznova ukazuje na produkcione i estetske kriterijume. Baš zbog toga, INFANT mora da bude nezavisan od komercijalizma i opšte dnevne potrošnje, a savremen po duhu i delovanju današnjeg gledaoca”, kazala je Tijana Delić pozivajući publiku u Novi Sad “na četiri blistave predstave autora koji pomeraju granice pozorišne umetnosti.”

Ozren, Sonja i Nikolina

O najboljima na 49. INFANT-u odlučivaće žiri u kojem su: višestruko nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić, ovdašnja rediteljska zvezda u usponu Sonja Petrović i mlada dramaturškinja Nikolina Đukanović.

Karte – od 18. avgusta

Sve predstave 49. INFANT-a igraju se na sceni Srpskog narodnog pozorišta. Sve se izvode na velikoj sceni – “Jovan Đorđević”, osim novosadske predstave koja se igra na maloj sceni – “Pera Dobrinović”.

Sve predstave počinju u 20 sati, osim bečke predstave koja počinje u 18 sati. Mađarsku predstavu, zbog specifičnog načina igranja (publika sedi na sceni sa glumcima) može da gleda svega sto ljudi.

Pretprodaja karata za 49. INFANT, tokom koje će cena karte biti manja, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta počinje – od 18. avgusta.

INFANT će trajati od 10. do 13. septembra.

(Autonomija)