Skip to main content

Premijer Fijala Česima prognozira najtežu godinu od raspada Čehoslovačke

Planeta 02. јан 2022.
2 min čitanja

Novi češki premijer Petr Fijala upozorio je večeras u novogodišnjem obraćanju Čehe da ih čeka najteža godina od nastanka samostalne Češke zbog inflacije, rasta cena energija, gde je optužio Rusiju da ucenjuje Evropu, i pandemije kovid-19.

„Neki od ekonomista su skeptici i kažu da nećemo moći da ukrotimo inflaciju dok ne uspostavimo kontrolu nad cenama energija. To je tema koja traži međunarodno rešenje. S jedne strane je tu Rusija koja nastoji da ucenjuje Evropu i čak stavlja do znanja da je spremna za oružani sukob. S druge strane tu su važne evropske države koje su odlučile da investiraju u nezavisnost od fosilnih goriva i to gotovo po svaku cenu“, upozorio je Fijala na dva od tri glavna problema 2022. godine.

Češki premijer rekao je da će Češka morati da traži saveznike u Evropi, ubeđuje partnere i konačno ponovo krene u izgradnju blokova nuklearnih elektrana Dukovani i Temelin kao i u ulaganja u razumne obnovljive izvore energija, jer je to put kako da se izađe iz energetske krize dok je alternativa zaostalost i beda.

„Želeo bih najozbiljnije da vas upozorim da će razni politički spasitelji i populisti nastojati da zloupotrebe ovu situaciju i tvrdiće vam da je rešenje jednostavno. Da je dovoljno odbiti nešto ili izaći iz nečega. To nije istina. Komplikovani problemi nikad nemaju jednostavno rešenje“, kazao je Fijala.

Takvo rešenje, odbijanje i napuštanje Zelenog dila Evropske unije kao spas od energetskih problema Češke u svom božićnom obraćanju naciji tražio je pre nekoliko dana predsednik Češke Miloš Zeman.

I bivši premijer Andrej Babiš i sadašnji Petr Fijala to su kategorično odbili i naglasili da je evropski projekat dobar, a da bi Češka izlaskom iz njega ostala bez znatnih sredstava, s tim da treba odbiti neke nerealne predloge, a takođe ubediti EU da uvrsti nuklearne elektrane i gas u zelene izvore, na šta sada pristaje, makar privremeno i Evropska komisija.

Premijer Fijala upozorio je u svom obraćanju na češkom javnom tv servisu ČT da sa trećom glavnom nedaćom i ove godine, kovidom-19 koji je odneo do sada živote preko 36.000 Čeha, moraju da nauče da žive.

„Dugoročno zastupam stav da moramo da naučimo da živimo sa kovidom-19. Ali to traži napore na obe strane. Kako na strani vlade tako i građana. U ime vlade mogu da obećam da ćemo nastojati da sve moguće mere budu maksimalno razumljive, primerene i predvidljive“, kazao je Fijala.

Premijer je apelovao na Čehe da i oni daju svoj ulog u suzbijanje pandemije, ne samo time što će se vakcinisati već i tako da počnu da se ponašaju jedni prema drugima sa više obzira, kao prema svojoj porodici, gde ne oklevaju da naprave za dobro najbližih ustupke na uštrb svog komfora.

„Vlade mogu mnogo stvari da brzo pokvare a popravljanje traje mnogostruko duže. Odgađati probleme za sledeći izborni mandat je uvek jednostavnije nego zagristi u kiselu jabuku i početi rešavanje problema. Ali našoj zemlji ne preostaje ništa drugo jer će se svakog dana naši problemi povećavati“, kazao je češki premijer Petr Fijala u novogodišnjem obraćanju naciji.

(Beta, Foto: Pixabay)