Skip to main content

Predstavničkom dom Kongresa SAD usvojio Rezolucija o braći Bitići

Info 15. jul 2022.
2 min čitanja

"Napredak u rešavanju ovog slučaja određuje dalji razvoj odnosa SAD i Srbije"

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 14. jula Rezoluciju o slučaju braće Bitići, trojice američkih državljana ubijenih u Srbiji u julu 1999. kojom se ponovo poziva da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde i izražava osuda što niko do sada nije proglašen krivim niti je optužen za njihovo ubistvo ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću.

U rezoluciji Predstavničkog doma broj 45 navodi se da vlada Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, treba što pre je moguće da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se veruje da su dirketno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt.

SAD treba da posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore vlade Srbije i njenih relevantnih ministarstava i kancelarija da što pre istraže i krivično gone one osobe za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorne smrt braće Bitići.

U rezoluciji objavljenoj na sajtu Kongresa navodi se i da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili izostanak istog, treba da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, koji su se tokom rata na Kosovu borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšeni su u junu 1999. godine i osuđeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Ambasada SAD u Beogradu 8. jula je povodom 23. godišnjice ubistva braće Bitići još jednom pozvala vlasti Srbije da privedu pravdi počinioce ubistva braće Bitići i, kako se navodi, osoba koje su zataškale taj zločin.

(Beta, foto: Pixabay)