Skip to main content

Aktivisti traže da ‘Vojvodinašume’ podnesu prijave za bespravnu seču Šodroša

Građani 15. jul 2022.
3 min čitanja

"Ni kršenje zakona neće sprečiti planiranu izgradnju mosta"

Ekološki aktivisti koji već pet nedelja kampuju u šumi na Šodrošu u Novom Sadu, razgovarali su danas sa predstavnicima JP „Vojvodinašume“, od kojih su tražili da u skladu sa svojim ingerencijama podnesu prijave zbog krađe šume, odnosno bespravne seče 25 stabala na tom području.

Reakciju traže na osnovu Pravilnika o čuvanju šuma tog preduzeća koji, između ostalog, sadrži jasne smernice o tome na koji način čuvar treba da prijavi bespravnu seču.

Delegaciju aktivista primio je Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodinašume“, a aktiviste, među kojima su bili i advokati, predvodila je Vesna Galečić iz udruženja OSNA. Obe strane su, nakon sat i po razgovora, ostale pri svojim stavovima – aktivisti da je u pitanju bespravna seča za koju odgovorni moraju snositi posledice, a predstavnici JP „Vojvodinašume“ da je u pitanju nesporazum i “tehnička greška ‘Koridora Srbije'”.

Dopis Koridora: Projekat izgradnje mosta proglašen javnim interesom

Aktivisti insistiraju i da se 25 panjeva obeleži žigom šumske krađe jer su, kako tvrde, posledica bespravne seče, i pozivaju predstavnike JP „Vojvodinašume“ da tu proceduru spovedu.

– Nije ništa ukradeno, šumska krađa se nije desila i tu je nerazumevanje. Prijavili smo inspekciji da postoji seča na Ribarskom ostrvu i iz dopisa koji smo dobili imamo saznanja da se radi se o privođenju površine nameni. Niko nije ukrao drvo, mi smo ga obeležili i zaprimili, mi raspolažemo s njim – istakao je Marinković dodajući da su „Vojvodinašume“ svoju dužnost izvršile, između ostalog time što su se obratile šumarsko-lovnoj inspekciji.

Kako je pojasnio, nakon početka seče, ostvarena je komunikacija sa izvršiocima na terenu a i „Koridori“ su im, kaže, poslali dopis da su bili na terenu i da su započeti radovi.

Galečić je insistirala da ne postoji izvođački projekat, te se stoga posao od 11. juna mora posmatrati kao bespravna seča, tim pre što pomenute parcele i nisu deo generalne regulacije mosta, na šta je Marinković precizirao da je iz „Koridora“ stigao dopis, koji uključuje i Zaključak Vlade Republike Srbije iz 2020. godine kojim se projekat izgradnje mosta proglašava javnim interesom, ali bez preciziranja tačnih parcela na koje se odnosi.

Galečić je ponovila da je neophodno da se svih 25 panjeva obeleži po propisanoj proceduri za bespravnu seču, između ostalog da bi se zaštitio i čuvar koji je seču evidentirao, jer će u suprotnom on biti na udaru ogromnih kazni koje zakon predviđa.

– Slobodno vidite po Zakonu o šumama, pričajte sa vašim pravnicima, pogledajte član 111. i 112., gospodin će ozbiljan problem imati jednog dana na sudu. Sve je dokumentovano, vi morate da postupate, morate da sprovedete kompletan postupak, da ubeležite u Knjigu panjeva, kao da ste danas informisani o seči. To je vaša dužnost po zakonu – istakla je Galečić, dajući rok do narednog petka kada će ponovo posetiti ovo preduzeće.

Čekajući dokaze

Marko Marinković je za Autonomiju pojasnio da se prethodnih pet nedelja radovi nisu nastavljali jer JP „Vojvodinašume“ čekaju odgovor od „Koridora Srbije“, budući da su oni ti koji treba da nastave dalju seču, odnosno „privođenje nameni“.

– Komuniciramo sa „Koridorima“ koji treba da nam dostave dokaze o svemu onome o čemu smo danas pričali, da je to državni interes, da je proglašen javni interes i da nam tačno trasira parcele i obuhvat plana gde se to privodi nameni, da bsmoi mi mogli taj šumarski deo da završimo prema procedurama, kako to zakon nalaže. Čekamo od njih da nam vrate pismeno šta je ono što ulazi u obuhvat, tačna trasa, šta treba da se skloni, a dok se to ne desi, nećemo ići dalje napamet – rekao nam je Marinković.

Naveo je da će nastaviti dalje s radovima čim dobiju taj dopis, ali ukoliko ljudi i dalje budu tamo, povući će se i o tome obavestiti nadležne organe. Komentarišući zahtev aktivista o obeležavanju 25 panjeva, Marinković kaže da je sve već sprovedeno u skladu sa zakonskim procedurama.

– Oni su zaprimili drvo, evidentirali ga, ubacili ga u sistem i u tom smislu ispoštvali tu proceduru, u odnosu na direktivu inspekcije – rekao je Marinković, dodajući da je za njih time taj posao okončan.

Inspekcija neće raditi svoj posao

Podsetimo, aktivisti su 11. juna primetili seču na Šodrošu, neposredno uz trasu novog mosta, prekinuli radove i alarmirali sve nadležne institucije, tražeći da se javno obelodani kakvi se radovi tamo sprovode i ko ih sprovodi. Istog dana uspostavljen je i kamp, kako bi se osiguralo da radovi ne budu nastavljeni, a nadležni su u međuvremenu priznali da je bilo “šumova u komunikaciji i tehničkih grešaka”, ali su poručili da ni kršenje zakona neće sprečiti planiranu izgradnju mosta.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović čak je javno rekao da inspekcija neće raditi svoj posao:

– Ako se očekuje od inspekcije da iz nekog tehničkog razloga zaustavi izgradnju mosta, ja u tome ne želim da učestvujem, jer inspekcija sigurno neće dozvoliti sebi da zbog nekog tehničkog propusta sada ide naruku nestručnim ljudima koji ne žele dobro Novom Sadu – rekao je Mirović a preneo Radio 021.

Dalibor Stupar (Autnomija)