Skip to main content

Predstavnički dom Kongresa usvojio predlog zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Planeta 20. апр 2024.
3 min čitanja

Zelenski: Biće sprečeno širenje rata i spašene hiljade ljudi

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je predlog zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od 95 milijardi dolara.

Podržalo ga je 311 republikanskih i demokratskih članova Predstavničkog doma, dok ih je protiv bilo 112.

Zelenski: Biće sprečeno širenje rata i spašene hiljade ljudi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost američkom Predstavničkom domu zbog usvajanja predloga zakona o pomoći Ukrajini.

„Zahvalan sam Predstavničkom domu Sjedinjenih Država, obema strankama i predsedavajućem Majku Džonsonu“, objavio je Zelenski na društvenoj mreži Eks.

Ukrajinski predsednik istakao je da će predlog zakona, koji treba da usvoji američki Senat i potpiše predsednik Džo Bajden, sprečiti širenje rata, spasiti hiljade života i pomoći Ukrajini i Americi da budu još jače

Sada je preostalo da se izjasni američki Senat, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da bude dostavljen na potpis predsedniku Džou Bajdenu. Procenjuje se da bi se to moglo dogoditi naredne sedmice.

Bajden je nakon glasanja saopštio da usvajanje predloga zakona u Predstavničkom domu Kongresa svetu šalje jasnu poruku o američkom liderstvu.

„Članovi obe stranke u Predstavničkom domu podržali su unapređenje interesa naše nacionalne bezbednosti i poslali jasnu poruku o moći američkog vođstva na svetskoj sceni. U važnoj tački preokreta – odgovorili su na poziv istorije, usvojivši potrebne zakone o nacionalnoj bezbednosti za šta sam se mesecima borio. Pozivam Senat da brzo dostavi predlog na potpis – kako bismo što pre mogli da pošaljemo oružje i opremu Ukrajini što bi zadovoljilo njihove hitne potrebe na bojnom polju“, saopštio je Bajden.

Od ukupnih 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namenje su Ukrajini. U nju je uračunato i 23,2 milijarde za popunu zaliha američkog naoružanja, izvestila je agencija Rojters.

Njihova količina je smanjena, pošto su korišćene za snadbevanje Ukrajine tokom blokade paketa pomoći u donjem domu Kongresa – koji je pod kontrolom republikanaca.

Za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od kojih će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom konfliktom u Gazi.

Za područje Indo-pacifika, uključujući Tajvan, planirano je 8,12 milijardi dolara.

Članovi Predstavničkog doma imali su prethodna tri dana da razmotre predloženi zakon i ulože amandmane pre planiranog glasanja.

Pitanje bezbednosti na granici biti predmet odvojenog zakonskog predloga – čime se smatra da je predsedavajući Predstavničkom domom, republikanac Majk Džonson, izašao u susret konzervativnijim krugovima.

Prema tumačenjima u američkoj javnosti, podrška demokrata zakonskim predlozima u Predstavničkom domu bila je od suštinskog značaja – imajući u vidu tanku većinu republikanaca u Predstavničkom domu (218:213), kao i oštro protivljenje njihove tvrdokornije struje.

Zaharova: Dodatno produbljivanje krize u svetu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će usvajanje predloga zakona o paletu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodatno produbiti krizu svetu.

„Vojna pomoć režimu u Kijevu predstavlja direktno sponzorisanje terorističkih aktivnosti. Kada je reč o Tajvanu – radi se o mešanju u unutrašnja pitanja Kine. U vezi sa Izraelom značiće prodbljivanje ekskalacije i jačanje tenzija u regionu“, objavila je Zaharova na Telegramu.

Ukrajina se treću godinu nalazi na meti brutalne ruske agresije koja je za posledicu imala brojne žrtve među stanovništvom i devastaciju ukrajinske civilne infratrukture.

Među njima su najglasniji bliski saradnici bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je skeptičan u vezi sa pomoći Ukrajini. Tramp je osvojio dovoljan broj stranačkih glasova potreban za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

Neki od njih, najavljivali su mogućnost smene Majka Džonsona sa pozicije predsedavajućeg – ukoliko bi predlog zakona bio usvojen.

Međutim, Džonson je poručio da neće dozvoliti da pretnje utiču na njega – rekavši da je podrška Ukrajini od ključne važnosti.

„Mogao bih da donesem sebičnu odluku. Međutim, radim ono što verujem da je ispravna stvar”, rekao je Džonson.

Netanjahu zahvalan Americi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa na usvajanju predloga zakona o pomoći Izraelu.

„Upravo je velikom većinom usvojen predlog zakona o pomoći koji pokazuje snažnu dvostranačku podršku Izraelu i brani zapadnu civilizaciju. Hvala prijatelji, hvala Ameriko!”, objavio je Netanjahu na društvenij mreži Eks.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je uz zahvalnost poručio da se nada da će ta mera uskoro, uz dvostranačku podršku, biti usvojena i u američkom Senatu.

Ukrajina se već treću godinu nalazi na meti brutalne ruske agresije.

Primedbi ima i na levici – usled zabrinutosti zbog pomoći Izraelu tokom kampanje protiv ekstremista Hamasa, pokreta koji Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Sa te strane poziva se na strožu kontrolu distribucije američkog naoružanja i novca poreskih obveznika u okolnostima, kako upozorava deo međunarodne javnosti, razornih posledica izraelskih napada po civilno stanovništvo u području Gaze.

(Glas Amerike/foto: Beta/AP)