Skip to main content

Predstavnici Mađarske koalicije neće biti u novoj Vladi

Autonomija 01. јул 2008.
2 min čitanja

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da predstavnici Mađarske koalicije neće imati mesta ministra ili potpredsednika u novoj vladi jer ne žele da daju „prekomeran legitimitet“ socijalistima.
Predstavnici Mađarske koalicije će međutim biti deo skupštinske većine koja će podržavati rad vlade i biti u njoj predstavljeni sa nekoliko državnih sekretara.
Na konferenciji za novinare u Novom Sadu Pastor je rekao da su pregovori Mađarske koalicije sa koalicijom „Za evropsku Srbiju“ završeni i da je Mađarska koalicija donela odluku da nema ministre niti potpredsednike u vladi „jer ne želi da daje prekomerni legitimitet Socijalističkoj partiji Srbije“.
„Mi želimo da prihvatimo kao realnost prisustvo SPS-a danas, ali mislimo da zbog prošlosti i generalnog stava prema toj politici naš ulazak u koaliciju bi samo prekomerno legitimisao tu stranku i mi u toj akciji nećemo da učestvujemo“, rekao je Pastor.
On je dodao da je Mađarska koalicija dugo razmišljala o tome i odlučila da ni na nivou potpredsednika vlade, ni na nivou ministara, ne želi personalno učešće u takvoj vladi.
„To nije zbog toga što nam je malo nuđeno ili da time samo želimo da dobijemo više, jer koja god ponuda da usledi, Mađarska koalicija svoju odluku neće preispitivati“, ukazao je Pastor.
Kao drugi razlog za neulazak u Vladu Srbije, Pastor je naveo to što će Demokratska stranka dobiti mesto gradonačlenika Subotice, zbog čega Mađarska koalicija nije htela da se u javnosti stekne utisak da ona ulazi u vladu na osnovu političke trgovine.
Lider SVM-a je danas izrazio zadovoljstvo zbog toga što je, kako je rekao, predizborna platforma koalicije u većini prihvaćena i što će načela iz platforme biti deo programa nove Vlade Srbije.
Pastor je rekao da će Mađarska koalicija dobiti mesta nekoliko državnih sekretara u Vladi Srbije, kao i da će dobiti mesto predsednika Skupštine grada u Subotici i veći broj članova Gradskog veća.
„Mi ćemo tražiti mogućnost da na nivou državnih sekretara učestvujemo u radu vlade u velikom broju ministarstava i potpuno je sigurno da ćemo biti stabilan činilac parlamentarne većine i da će vlada na dugi rok moći da računa na našu podršku“, rekao je Pastor.
Pastor je rekao da Mađarska koalicija neće odustati od mesta predsednika Skupštine Vojvodine i dodao da je o tome postignut načaln dogovor, ali i da pregovori još uvek traju.

(Beta)