Skip to main content

Ko će biti prvi čovek Skupštine Vojvodine?

Autonomija 01. јул 2008.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiNakon što je lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je da je za Mađarsku koaliciju nesporno da će u novom pokrajinskom sazivu imati svog čoveka na mestu predsednika Skupštine Vojvodine, očekuje se sednica Predsedništva te stranke na kojoj bi bila doneta odluka o kandidatu.
Nezvanično se saznaje da bi to mogao da bude funkcioner SVM-a Šandor Egereši, dosadašnji potpredsednik vojvođanskog parlamenta.
Egereši je, kako saznajemo, mogući kandidat za koga postoji saglasnost u okviru liste “Za evropsku Vojvodinu”. Ta lista će s druge strane Banovinskog prolaza, na čelu Izvršnog veća Vojvodine, imati svog kandidata, najverovatnije aktuelnog predsednika vojvođanske vlade i potpredsednika DS-a Bojana Pajtića.
Očekuje se da će zvanični razgovori predstavnika liste ZEV-a o sastavu pokrajinske vlade početi tek sledeće nedelje, ako do tada bude izabrana nova republička vlada, u vezi s čijom podrškom su se juče pojavili novi momenti, na koje je tokom sednice Skupštine Srbije ukazivao poslanik SVM-a Balint Pastor.
U Vojvodini bi, ako tako bude i konačno utvrđeno, Mađarska koalicija nastavila da vodi tri sekretarijata za koje je SVM i do sada imao nadležnost, dok je četvrti koji sada vodi (zaštita životne sredine) izgleda još na pregovaračkom stolu.

(Beta)