Skip to main content

Predsjedništvo DPS-a odlučilo da uskrati podršku Abazovićevoj Vladi

Jugoslavija 10. jul 2022.
3 min čitanja

Zato što je u petak Vlada usvojila predlog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je odlučilo da uskrati podršku Vladi na čijem je čelu Dritan Abazović, saznaje CdM.

Predsjedništvo DPS-a se odlučilo na ovaj potez nakon što je u petak Vlada usvojila predlog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković je napisao na Twitteru da Vlada Dritana Abazovića nema više njihovu podršku jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, Evropska agenda.

“Bez kalkulacija smo podržali vladu vjerujući da nam je EU zajednički cilj. Sada kada je nažalost jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj”, poručio je Eraković.

‘Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija’

Iz DPS-a su saopštili da je na današnjoj sjednici izraženo “žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore”, kao i da je Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija.

“Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore”, istakli su u saopštenju.

Takvom promjenom prioriteta od strane Vlade, ocjenjuju u DPS-u, propuštena je prilika da se obezbijedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umjesto toga, kako ističu, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podjele u Crnoj Gori čime je, smatraju u toj partiji, ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vrijeme postane i njena prva sljedeća članica.

“Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rješenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus”, naglasili su u saopštenju.

Na sjednici je, navode, konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini “nastojala da obezbijedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu”. Na taj način, ističu u DPS-u, Crna Gora bi dobila završna mjerila u poglavljima 23 i 24, i time, ističu, učinila izvjesnom svoju evropsku budućnost.

“U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine”, navode iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, sadržina ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom “značajno ugrožava državne interese Crne Gore”, ističući da preko tog pitanja “nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora”.

“Ipak, Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora. Kako bismo izbjegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedjelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rješavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore”, ističu iz DPS-a.

Predsjedništvo je, navode, konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano “neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi”.

“Zbog svega navedenog, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini Crne Gore”, zaključili su u saopštenju.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić je u petak nakon saopštenja Vlade da je usvojila Temeljni ugovor sa SPC, saopštio da je jasno šta su naredni potezi.

Nakon usvajanja Temeljnog ugovora, iz te partije su najavili mogućnost uskraćivanja podrške Vladi, dok su iz Socijaldemokratske partije najavili podnošenje zahtjeva za skraćenje mandata Skupštini.

Glavni odbor Demokratske partije socijalista je 21. aprila podržao formiranje manjinske vlade, a poslanici su 28. aprila na Cetinju izabrali 43. Vladu.

Glavni odbor Socijaldemokrata juče je jednoglasno podržao Inicijativu za skraćenje mandata Skupštini.

Za usvajanje predloga Temeljnog ugovora sa SPC u petak je glasalo 13 članova Vlade, pet ministara je izuzelo mišljenje, dok troje nije bilo na sjednici.

(CdM, foto: DPS)