Skip to main content

Predsednik Zeman i premijer Fijala osudili češke antivakcinaše za objavu adresa 70 poslanika

(Pod) razno 16. feb 2022.
2 min čitanja

Predsednik Češke Miloš Zeman i premijer Petr Fijala osudili su danas poziv antivakcinaša iz udrženja Crkao pas da demonstranti koji ne mogu da dođu pred parlament pođu pred kuće 70 poslanika koji su glasali za produženje Pandemijskog zakona a na Fejsbuku je uz poziv udruženje objavilo kućne adrese poslanika.

„Predsednik Zeman je vrlo snažno osudio objavljivanje adresa poslanika. To nije napad na pojedine poslanike. To je napad na naše porodice“, kazao je danas posle sastanka sa predsednikom Zemanom češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Policja je počela danas da obezbeđuje kuće poslanika i pojačala je patrole iako je posle žestokih osuda Crkao pas izbrisao adrese sa društvenih mreža i umesto toga pozvao antivakcinaše da protestuju ispred kancelarija poslanika.

„Organizatori demonstracija pozivaju na proteste protiv poslanika na mestu gde stanuju iako znaju da su poslanici sada u parlamentu. Spremni smo da odmah intervenišemo ako zatreba“, saopštila je na Tviteru češka policija.

Premijer Petr Fijala izjavio je večeras da su protesti i demonstracije sastavni deo demokratije ali je oštro osudio objavljivanje adresa i pozive da se demonstrira tamo.

„Crkao pas je time ugrozio bezbednost dece, roditelja, bliskih ljudi. To je nešto što je za mene apsolutno neprihvatljivo. Tome nema mesta u demokratskom društvu. Svako vidi kakvim sramnim koracima pribegavaju antivakcinaši, bilo u parlamentu, bilo na ulici, povezali su se i sprečavaju demokratiju i rad parlamenta“, kazao je premijer Fijala.

Poslanički dom češkog parlamenta na sednici koja je počela u utorak pokušava da nadglasa veto Senata koji je odbacio izmene Pandemijskog zakona na osnovu koga su na snazi sanitarne mere u borbi protiv pandemije kovid-19 ali nakon oko 30 sati rasprave, i tokom noći, zbog opstrukcije radikalnih nacionalista iz stranke Sloboda direktne demokratije poslanici još nisu ni uspeli da usvoje dnevni red.

Opstrukcije je započeo lider SPD Tomio Okamura šestočasovnim neprekidnim predlaganjem raznih tačaka dnevnog rada a nastavili su njegovi poslanici uz povremeno zahtevanje pauza i potpuno su paralisali rad parlamenta.

Antivakcinaši su u nastojanju da spreče da donji dom parlamenta nadglasa veto gornjeg doma na izmene Pandemijskog zakona takođe anonimno dojavili da je u Poslanički dom podmetnuta bomba nadajući se da će policija evakuisati poslanike, međutim pretnja je ocenjena kao verovatno lažna i muškarca koji je digao lažnu uzbunu policija je otkrila i uhapsila tokom dana.

Češki antivakcinaši koji su malobrojni ali grlati kao politička platforma marginalnih ekstremističkih stranaka koje nisu uspele da uđu u parlament na oktobarskim izborima paradoksalno intenziviraju proteste uz sve veće pretnje nasiljem, kada donose na demonstracije vešala sa napisom izdajice domovine, upravo sada kada nova vlada ukida sanitarnu meru po meru prethodne vlade, između ostalog i obaveznu vakcinisanje za starije od 60 godina, i najavila je da će tokom marta kao jedina mera ostati zaštitne maske u javnom prevozu i radnjama.

Pandemijski zakon, ako poslanici vladajućih koalicija ne nadglasaju veto, prestaje da važi od 1. marta a sa njim i sve sanitarne mere, međutim ministar zdravlja Vlastimil Valek rekao je da ako se izmenama zakon ne produži do jeseni, zahtevaće ponovo uvođenje vanredne situacije.

(Beta/Danas, Foto: Pixabay)