Skip to main content

Predsednik CIK BIH: Razmotrićemo mogućnost poništenja izbora u RS

Jugoslavija 18. окт 2022.
2 min čitanja

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je večeras da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u Republici Srpskoj.

„Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvideo. Ako je na biračkom mestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi“, rekao je Arnautović u emisije „Rezime“ Televizije Federacije BiH (FTV).

On je tako odgovorio na pitanje da li je moguće poništenje izbora u RS, dodavši da će „u svakom slučaju to pitanje biti raspravljeno“.

Arnautović je dalje kazao da CIK BiH „apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH“, dodavši da su propisane četiri radnje da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

„Utvrdjivanje rezultata, potvrdjivanje rezultata, overa da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima“, kazao je on.

Dodao je da je CIK sada na prvom koraku, utvrdjivanju izbora, naglašavajući da je ogroman pritisak na CIK.

„A to je u okviru naše redovne delatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povredjeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati“, istakao je Arnautović.

On je još kazao da nisu svi članovi CIK-a nisu svi bili saglasni da se ponovo broje glasovi za predsednika RS, poput Vlade Rogića.

„Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. On je smatrao da nije trebalo ni raspisati izbore“, dodao je Arnautović.

On je naveo da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara, naglašavajući da su Izborniom zakonom BiH propisane prekršajne sankcije, od novčanih kazni do sankcija zabrane rada u ogranima za provodjenje izbora za četiri godine.

Predsednik CIK-a je dalje rekao da „nema nikakve tromosti u brojanju rezultata“.

„Sve je u skladu sa vremenskim planom i zakonom. Naš rok je 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, možda za jedan nećemo stići do subote. Rok je da izbore potvrdimo do 2. novembra“, kazao je Arnautović.

On je rekao i da dobro razume izmene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

„Ne podržavam ih u celosti i to sam visokom predstavniku i kazao. Ovim izmenama mi kao organ se uvodimo u jednu dosta problematičnu situaciju. On je od gotovine napravio veresiju“, ocenio je Arnautović.

(Beta, Foto: N1)