Skip to main content

Predlog Statuta Vojvodine pušten danas u proceduru

Autonomija 03. окт 2008.
3 min čitanja

Predlog statuta Vojvodine pušten je danas u proceduru Skupštine Vojvodine, izjavio je koordinator vladajuće koalicije u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović. Na konferenciji za novinare Petrović je rekao da je na Nacrt statuta tokom javne rasprave stiglo ukupno 135 amandmana. Predlog statuta naći će se pred poslanicima Skupštine Vojvodine na zasedanju koje je zakazano za 14. oktobar.
Petrović je objasnio da je Skupština Vojvodine bila obavezna da u roku od 90 dana od formiranja novog saziva usvoji Predlog statuta i dostavi ga Skupštini Srbije na potvrđivanje. Dodao je da taj ustavni rok ističe 15. oktobra. Prema njegovim rečima, predlagači statuta usvojili su neke od primedbi koje su se čule na dvonedeljnoj javnoj raspravi, neke primedbe opozicije, kao i javno izrečene primedbe stručne javnosti. „Nacelne i populističke primedbe nismo usvojili“, kazao je Petrović. On je izrazio uverenje da će Skupština Srbije potvrditi Predlog statuta, ali i da će doneti jedinstveni zakonski okvir kojim bi trebalo da se reguliše da nadležnosti Vojvodine, predviđene novim statutom, odmah zažive i u praksi.
Petrović je rekao da Predlog statuta ima razvojni karakter, ne samo za Vojvodinu već i za celu Srbiju. „Predlogom statuta proširuje se krug nadležnosti Vojvodine, ali i krug odgovornosti. Statut treba da nas još više približi evropskim integracijama“, naveo je Petrović i ocenio da se model decentralizacije u Srbiji mora postepeno dodatno proširivati.
Petrović je rekao da Predlog statuta omogućuje Vojvodini dinamičnu saradnju sa evropskim regionima, kao i osnivanje predstavništva Vojvodine u Briselu i u drugim važnim evropskim gradovima. Precizirao je da ta predstavništva neće imati nikakav diplomatski karakter, niti će se preko njih voditi bilo kakva spoljna politika, već će isključivo biti zadužena za proširivanje saradnje sa evropskim regionima.
Vojvođanski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec rekao je da postojeći ustavni okvir pruža dovoljno prostora za funkcionalnu autonomiju Vojvodine, samo zahvaljujući „spletu srećnih političkih okolnosti“. On je podsetio da Ustav Srbije predviđa punu kontrolu Skupštine Srbije nad stepenom autonomije Vojvodine i ocenio da to nije u skladu sa praksom ravijenih evropskih država. „Ali, pošto je odnos političkih snaga trenutno povoljan, možemo u Vojvodini ostvariti funkcionalnu autonomiju“, kazao je Korhec i ocenio da bi u drugačijem rasporedu političkih snaga usvajanje statuta Vojvodine verovatno bilo „potpuno blokirano“.

Prema njegovim rečima, ukoliko se želi obezbediti veći stepen decentralizacije, Ustav Srbije će morati da doživi „reviziju“. On je naveo da je Predlog statuta u celosti usklađen sa Ustavom, čime će Vojvodina „konačno biti integrisana u državni sistem“, što do sada nije bio slučaj, pošto nje Vojvodina od 1990. godine bila „isključena“ iz pravnog državnog sistema. „Autonomija Vojvodine treba da posluži kao efikasno sredstvo evropskih integracija i podstrek decentralizaciji Srbije. Takođe, kroz Predlog statuta pružili smo podstrek integraciji nacionalnih manjina“, kazao je Korhec.
Korhec je rekao da su predlagači statuta odustali od rešenja po kojem Skupština Vojvodine treba da predlaže sudije u Visoki savet pravosuđa. On je naveo i da je makedonska nacionalna zajednica dodata onima koje su poimenično navedene u Predlogu statuta.
Predlog statuta Vojvodine ušao je u skupštinsku proceduru na zahtev 77 pokrajinskih poslanika. Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je takođe članica vladajuće koalicije, saopštila je danas da nije među predlagačima zato što je toj stranci utvrđeni predlog dostavljen tek jutros, bez mogućnosti da na bilo koji način interveniše u konačnom tekstu.

Opoziciona poslanička grupa DSS-Nova Srbija u Skupštini Vojvodine podnela je svoj predlog nacrta statuta Vojvodine, sa predlogom da on uđe u skupštinsku proceduru i da Skupština usvoji tekst statuta koji je usklađen sa Ustavom i zakonima Srbije.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši saopštio je da, na osnovu člana 126. Poslovnika Skupštine Vojvodine, predloženi dokument ne ispunjava uslove za razmatranje, s obzirom na to da predlog nije podneo ovlašćeni predlagač.
Važećim Statutom Vojvodine propisano je da Predlog za promenu Statuta može podneti 40.000 birača, jedna trećina poslanika ili Izvršno veće, što znači da nisu ispunjeni formalno pravni uslovi da predlog bude dostavljen na razmatranje poslanicima Skupštine Vojvodine, ocenio je Egereši. On je pozvao Poslaničku grupu DŠ-NS da Skupštini dostavi potpis 40.000 birača ili potpis 40 poslanika aktuelnog saziva Skupštine Vojvodine najkasnije do 4. oktobra. Vladajuća koalicija u Skupštini Vojvodine ima tročetvrtinsku većinu u Skupštini koja broji 120 poslanika.

(Beta)