Skip to main content

Pozorište mladih gostuje u Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj

Kultura 22. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Latinović je ulogu pripremio na slovenačkom, te će je pred koparskom decom izvesti na njihovom maternjem jeziku, što je svojevrstan kuriozitet i neuobičajen gest kada su festivali u regionu u pitanju"

Pozorište mladih iz Novog Sada gostovaće 26. avgusta u Sloveniji s jednom od njihovih najnagrađivanijih predstava – „Kako je otkriveno letenje“. Igraće je u Kopru, na festivalu „Pri svetilniku“.

Kako navodse u tom teatru, „Kako je otkriveno letenje“ nastalo je po motivima priče Margarite Minkove koju su scenski oblikovali rediteljka Emilja Mrdaković i glumac u predstavi Saša Latinović. Izvodi se od 2014. godine.

„Latinović je ulogu pripremio na slovenačkom, te će je pred koparskom decom izvesti na njihovom maternjem jeziku, što je svojevrstan kuriozitet i neuobičajen gest kada su festivali u regionu u pitanju“, preciziraju iz Pozorišta Mladih.

Podsećaju i da je glumac koji ovu predstavu igra od 2014. godine već je imao slično iskustvo kada je prilikom gostovanja iste predstave u Rusiji ulogu igrao na ruskom jeziku.

„‘Kako je otkriveno letenje’ je priča o pronalaženju samoga sebe, a cilj predstave je da pokrene dečju maštu i usmeri je u pravcu istraživačkog duha. Autori su pokušali prepoznatljivo školsko gradivo da učine pristupačnijim i zanimljivijim, te su, pored same priče, u dramaturškoj konstrukciji predstave, zastupljeni i delovi gradiva iz geometrije koji se obrađuju u prvim razredima osnovne škole, ‘začinjeni s malo fizike'“, navodi se.

Nakon gostovanja u Sloveniji, Pozorište mladih tokom septembra učestvuje na Međunarodnom lutkarskom festivalu – PIF u Zagrebu, te Međunarodnom festivalu lutkarskih predstava za odrasle „Piero“ u Staroj Zagori, u Bugarskoj.

Na ova dva festivala Pozorište mladih izvešće predstavu „Metamorfoze“, koja je, kao Latinovićev doktorski rad, nastala u saradnji Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Radi se o uzbudljivom scenskom uprizorenju mita o Jasonu i Medeji, uz pomoć impovizovanih lutaka i objekata od kanapa“.

Kad jesen zađe u svoje hladnije dane, Pozorište mladih očekuje banjalučki „Međunarodni festival pozorišta za djecu“, gde će igrati svoju najnoviju predstavu „Koralina“.

(Autonomija, foto: Mirko Todorović)