Skip to main content

Povučena krivična prijava protiv Dragane Arsić

Građani 13. dec 2022.
2 min čitanja

"Advokat Mihailo Pavlović u više navrata upozoravao je da je ovde reč o takozvanim SLAPP tužbama (Strategic Lawsuits Against Public Participation) kojima se aktivisti žele zaplašiti, ućutkati i sprečiti da se i dalje bave svojim poslom zaštite javnog interesa"

Vlasnica kompanije ‘OSSID KAPITAL’ i suvlasnica kompanije ‘GALENS INVEST’ Sanja Petrić povukla je danas krivičnu prijavu za ugrožavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, koju je podnela protiv aktiviskinje Pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Dragane Arsić, a kojom je traženo godinu dana zatvora za Arsić, potvrdila je za Autonomiju ova aktivistkinja.

Arsić je dodala da je prijava povučena uprkos tome što na prethodnom ročištu, u oktobru, ona nije prihvatila predloženi proces medijacije jer, kako kaže, nije osećala krivicu za postupke koji joj se stavljaju na teret.

Arsić očekuje da će isti epilog imati i preostala četiri parnična postupka, jer se odnose na isti događaj, ali da “ne mora da znači da će tako i biti”.

Podsetimo, protiv Arsić i njenih kolega aktivista Sanja i Nebojša Petrić, suvlasnici kompanije Galens podneli su ukupno pet prijava, koje su vezane za protestnu šetnju “Svi za šume – šume za sve”, koju je Pokret OŠFG organizovao na Kestenu 9. oktobra 2021. godine.

Aktivisti od početka tvrde da su Petrići na toj lokaciji nelegalno ogradili deo Nacionalnog parka “Fruška gora”, i pregradili planinarske staze, zbog čega su na jednoj od njih tokom tog protesta presekli katanac i deo žice. U jednom od postupaka, koji se vodi protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja “Fruškać”, za štetu na katancu i ogradi je zatražena odšteta u visini od 200.000 dinara.

Takođe, tu su i dve prijave za povredu ugleda, časti i duševnu bol, kojima se traži odšteta od 800.000 evra, a u jednoj od njih bi, dodaje Arsić, do kraja godine trebalo da bude izrečena prvostepena presuda.

Ovu godinu, dodaje, zatvaraju ročištem 23. decembra, a prvostepene presude u svim postupcima trebalo bi da budu izrečene do februara.

“Optimisti smo jer su svi argumenti na našoj strani”, kaže Arsić.

Pošto je prvo ročište u prvom postupku održano u martu ove godine, Arsić ocenjuje da će, ako sve prvostepene budu izrečene do februara, to značiti da je u roku od godinu dana okončano svih pet procesa što će biti „rekord pravosuđa“.

“Vidimo po tome da se efikasnost suda meri po tome ko je tužilac. Ali, nama i jeste u interesu da se što pre završe ti procesi jer je ovo iscrpljujuće, i fizički i materijalno. U interesu nam je da se što pre završi i da nastavimo našu borbu tamo gde smo stali”, istakla je Arsić.

Podsetimo njen advokat Mihailo Pavlović u više navrata upozoravao je da je ovde reč o takozvanim SLAPP tužbama (Strategic Lawsuits Against Public Participation) kojima se aktivisti žele zaplašiti, ućutkati i sprečiti da se i dalje bave svojim poslom zaštite javnog interesa. Zbog toga je u svakom postupku odmah na početku tražio da prijave budu odbačene.

S tom namerom, sudu je ukazivao i na tri presude Evropskog suda protiv Republike Srbije u kojima je utvrđena povreda prava u slučaju usvajanja ovakvih tužbenih zahteva.

D. Stupar Autonomija