Skip to main content

Daliborka Uljarević: Glasanje protiv evropske budućnosti Crne Gore

Jugoslavija 13. дец 2022.
2 min čitanja

Gošća Antene M smatra da unutar parlamentarne većine samo Demokrate nijesu pod kontrolom Aleksandra Vučića i da bi, možda, imajući u vidu da je jasna opasnost od izolacije svih koji nijesu poslušali preporuke VK i Brisela, stranka Alekse Bečića mogla da se predomisli i povuče podršku izmjenama Zakona o predsjedniku.

Izvršna direktorka CGO ocjenjuje da je izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku brutalno prekršen Ustav, uprkos jasnim porukama Venecijanske komisije, Brisela i Londona. Uz neizglasavanje barem jednoga kandidata za sudiju Ustavnoga suda, Uljarević zaključuje da se stvari kreću u pravcu radikalizacije.

Destabilizovanje CG do temelja

– Ja mislim da je radikalno i ekstremno ono što je urađeno u Skupštini takvim pristupom glasanju, jer je time demonstriran princip: ako neko ima većinu u parlamentu, čak i ako ona zavisi od jednoga jedinoga poslanika, može mu se sve. Znate, to je jedna od najopasnijih situacija u jednoj državi i ona je destabilizuje do temelja, uključujući i onaj bezbjednosni rizik koji nosi!

Odgovarajući na pitanje o mogućim posljedicama flagrantnoig kršenja Ustava, Uljarević naglašava da je EU poslala jasnu poruku da izmjene Zakona o predsjedniku ne smiju biti izglasane

– Oni koji su glasali za Zakon, glasali su protiv evropske budućnosti Crne Gore.

Evropljani jasni, stav SAD nedefinisan

Dok su poruke sa velikog broja adresa u EU bile jasne i brze, reakcija Ambasade SAD u Podgorici, po ocjeni Daliborke Uljarević, nije imala takav karakter.

– Ja mislim da je ta poruka bila preblaga i nedefinisana, da nije stavila akcenat na ono što je ključ. Naravno da nikome nije cilj da problem eskalira, ali ova situacija traži malo više fokusa i upiranja prstom tamo gdje problem jeste. Bila je to suviše uopštena, diplomatična i nerazumljiva poruka. – kaže naša sagovornica i takav narativ ambasadorke Rajnke objašnjava pozicijom Vašingtona prema Otvorenom Balkanu, koji se razlikuje od stavova Brisela.

Uljarević naglašava važnost stavova Tonina Picule i Vladimira Bilčika. S jedne strane, to su dobronamjerne poruke znalaca ovdašnje političke scene, s druge – oni govore ne u ime svojih država, nego ispred dvije najjače grupacije u Evropskom parlamentu: konzervativaca i socijaldemokrata. Zato su njihove izjave o Crnoj Gori refrentne i za one poslanike EP koji manje prate dešavanja na ovom prostoru.

Demokrate bi mogle da se predomisle, pod prijetnjom izolacije

Gošća Antene M smatra da unutar parlamentarne većine samo Demokrate nijesu pod kontrolom Aleksandra Vučića i da bi, možda, imajući u vidu da je jasna opasnost od izolacije svih koji nijesu poslušali preporuke VK i Brisela, stranka Alekse Bečića mogla da se predomisli i povuče podršku izmjenama Zakona o predsjedniku. Dodaje kako joj je nezamislivo da će URA i SNP skrenuti sa tog „politički suicidalnog puta“, dok DF takvim potezima zapravo ispunjava svoju agendu.

U podršci „Evrope sad“ neizglasavanju izmjena Zakona o predsjedniku Uljarević vidi politički oportunizam zbog činjenice da taj subjekat želi prijevremene izbore i ukazuje na njihovu dosadašnju spremnost na saradnju sa svim subjektima aktuelne većine, uključujući i DF.

Ovo više nijesu autonomni crnogorski igrači

Direktorka CGO podsjeća da se Crna Gora već suočavala sa dubokim krizama, ali da se dolazilo do rješenja jer su politički akteri bili „autonomni crnogorski igrači“ i iako su bili ljuti protivnici, kad sve „prigori“, vodili se sviješću da je ovo njihova država.

– Mi sada imamo neke ljude koji ne gledaju ovo kao državu, nego kao provizorijum iako to zvuči potpuno nevjerovatno i paradoksalno, 16 godina nakon referenduma.

Uljarević procjenjuje da su se stekli svi uslovi da Bošnjačka stranka napusti Vladu Dritana Abazovića i to, pored svojeg promišljanja, temelji na izjavama poslanika BS u Skupštini Crne Gore.

(Antena M)