Skip to main content

Kostreš: Železnica oduzeta Vojvodini i upropaštena

Info 05. мар 2008.
2 min čitanja

kostres.jpg Vojvodina ima interesovanje da joj se vrati imovina, što je zakonom o sprovođenju Ustava oročeno do 31. decembra 2008. godine – rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš povodom obeležavanja 125 godina od dolaska prvog voza u Novi Sad i puštanja u saobraćaj pruge Subotica – Novi Sad, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u vozu 5432, koji saobraća na pruzi Novi Sad – Sombor.

– Želim da ustanovimo u kakvom je stanju vojvođanska imovina, kako se vodilo računa o njoj u prethodnih dvadesetak godina i šta će tačno biti vraćeno – rekao je Kostreš. – To je vraćanje „Naftagasa“, „Puteva“, Železnice, Telekoma, Pošte… To su resursi koje su Vojvođani izgrađivali prethodnih godina, koje su Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević svojim zakonima oduzeli 1992. i 1995.

S obzirom na nezadovoljavajuće stanje železnice danas, Kostreš je rekao da je Vojvodina imala od 1977. do 1989, kada je postojala puna autonomija, 550 kilometara pruga, 44 elektrolokomotive, 10 elektromotornih vozova, 94 dizel lokomotive, 13 parnih lokomotiva, 67 šinobusa, 161 putnička kola sa 17.000 sedišta i 600 ležaja, kao i više od 6.000 teretnih vagona. Tadašnji ŽTO „Novi Sad“ imao je elektrolokomotive za vožnju i 160 kilometara na sat i vagone za brzine do 200 kilometara na sat. Danas je prosečna brzina voza u Srbiji 45 kilometara na sat, a davne 1829. na pruzi između Liverpula i Mančestera parnom lokomotivom se vozilo 56 kilometara na čas. Broj dnevnih polazaka u Vojvodini pao je za dvadesetak godina s 500 na 100, što govori o tome koliko je naša železnica devastirana.

Gotov predlog zakona
– Predlog zakona o sprovođenju Ustava napisan je i uskoro će se prezentovati i uputiti na razmatranje Skupštini Vojvodine, ali ću ja tražiti od poslanika u Skupštini Srbije koji dolaze iz Vojvodine da pokrenu proceduru, kako bi se proces ubrzao – rekao je Bojan Kostreš. – Ne treba zaboraviti da je Skupština Vojvodine zadužila Izvršno veće da napravi predlog zakona o vraćanju vojvođanske imovine i očekujem da će taj akt ubrzo ugledati svetlost dana.

– Ono što mi želimo da uradimo jeste da jasno kažemo da se ne slažemo s ovakvim tretmanom vojvođanske imovine, zato ona mora biti vraćena – istakao je Kostreš. – Ukoliko železnicom nije gazdovano na domaćinski način, Vojvodina mora biti obeštećena. Često kontaktiram s radnicima zrenjaninskog „Šinvoza“, „Želvoza“ u Smederevu i nekima iz „Železnica Srbije“, od kojih sam dobio frapantne podatke, koji se odnose na finansijsko uništavanje ovih preduzeća, a koje želim da predstavim ministrima u Vladi Srbije. Zajedno s ovim radnicima tražiću prijem kod ministara pravde i ekonomije i upoznati ih s podacima, pre nego što se predoče javnosti, očekujući da na to reaguju.

Od Novog Sada do Gajdobre, koji su udaljeni oko 40 kilometara, šinobus je juče vozio blizu 40 minuta. Kostreš je podsetio da je brzi voz od Subotice do Beograda 1926. putovao 3.15 sata, 1989. godine dva sata, a 2007. godine 3.08 sata, samo sedam minuta brže nego pre više od 80 godina. To je razlog, naglašava Kostreš, da se osnuju Železnice Vojvodine i da budu stavljene na upravljanje vojvođanskoj administraciji, da se popiše sva vojvođanska imovina koja će se vratiti i pokrajina obeštetiti.

R. Dautović, Dnevnik