Skip to main content

Poverenica osudila prodaju dukseva koji pozivaju na nasilje prema ženama

Info 24. okt 2022.
2 min čitanja

"Na sajtu beogradskog "011 shop", između ostalog, prodaju se duksevi sa ilustracijom žene koju neko davi jastukom, uz poruku: 'Sa druge strane jastuka'"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Brankica Janković osudila je 24. oktobra prodaju dukseva internet prodavnice “011 Shop” na kojima se nalaze poruke koje pozivaju na nasilje prema ženama.

“Svaki vid promocije nasilja nad ženama je nedopustiv, a ovakve poruke na duksericama zaslužuju najveću osudu, naročito kada se stavi u kontekst broja žena ubijenih u porodičnom nasilju”, istakla je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) poverenica Brankica Janković.

RSE detektovao je 21. oktobra da se na sajtu beogradskog “011 shop”, između ostalog, prodaju duksevi sa ilustracijom žene koju neko davi jastukom, uz poruku: “Sa druge strane jastuka”.

Povrenica je napomenula da se “upotreba nasilja u marketinške svrhe ne može pravdati kreativnošću, niti umetničkom slobodom, pogotovo ako je proizvod namenjen, pre svega, mladima kojima se šalje više nego pogrešna poruka”.

RSE nije dobio odgovor “011 Shop-a” zašto prodaju dukseve sa takvim ilustracijama. Ta prodavnica je, nakon upita RSE, uklonila sporne oglase.

Ministarstvo trgovine nije odgovorilo na pitanja RSE da li će zatražiti povlačenje tih proizvoda sa tržišta i da li će sankcionisati firmu.

Prema Zakonu o zabrani diskriminacije zabranjeno je “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje”.

Zakon o oglašavanju ističe da je zabranjeno da oglasna poruka “podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu”.

RSE je i početkom 2021. pisao o proizvodima firme “011 shop” koji su imali sporne poruke poput “Nož, žica”, što je aluzija na slogan “Nož, žica, Srebrenica” kojom ultradesničarske grupe “slave” genocid nad Bošnjacima iz 1995. godine u Srebrenici.

Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine Srbije tada je zabranila preduzeću “011 Shop” promet i oglašavanje proizvoda s tim natpisom.

Inače, osim proizvoda sa natpisom “Nož, žica”, ova prodavnica u ponudi je tada imala i majice sa natpisom “Wifebeater” (muškarac koji tuče suprugu).

Protesti žena zbog nasilja i diskriminacije

U Srbiji je tokom septembra i oktobra održano nekoliko protesta aktivistkinja i dela žena.

Počeli su polovinom oktobra zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem u tabloidu “Informer”, a na njima su se mogle videti i poruke protiv nasilja nad ženama i diskriminacije.

Reagujući na zahteve protesta predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je Vladi Srbije podneo akt kojim se predlažu izmene Krivičnog zakonika i pooštravanje kazni za silovanje i za nasilje u porodici.

Za prvih devet meseci 2022. u Srbiji su ubijene najmanje 23 žene u porodično-partnerskom nasilju, podaci su nevladinog Autonomnog ženskog centra.

Nasilje nad ženama u Srbiji možete prijaviti na 0800 100 007, broj Autonomnog ženskog centra kao i na 0800 100 600 za prijavu nasilja u porodici. Broj policije je 192, a hitne pomoći 194.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)