Skip to main content

Poverenica: Pravo suštinski određuje i položaj žene

Građani 30. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Razvijanje rodno kompetentnog pristupa u pravničkom obrazovanju od suštinskog značaja za rodnu ravnopravnost"

Pravo suštinski određuje i položaj žene, a da bi to bio položaj ravnopravnosti i pune zaštite, važno je da stvaranje, primena i tumačenje prava budu rodno senzitivni, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji “Feminističko nasleđe u pravnoj teoriji i praksi”, saopšteno je iz kancelarije poverenice.

Ona je, na konferenciji koju je Pravni fakultet u Beogradu organizovao u okviru projekta LAWGEM, rekla da je razvijanje rodno kompetentnog pristupa u pravničkom obrazovanju od suštinskog značaja za postizanje, zaštitu i unapređenje rodne ravnopravnosti u čitavom društvu.

Prema njenim rečima, evropski pravni fakulteti u okviru projekta LAWGEM, čiji je deo i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, tome značajno doprinose, radeći na razvoju studija roda i rodne perspektive prava.

Janković je ukazala da je na istom zadatku, ali u praksi, i institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dodavši da su značajan instrument institucije strateške parnice za zaštitu od diskriminacije, koje poverenik pokreće i vodi u javnom interesu.

“Ta zakonska mogućnost omogućila je otvaranje mnogih krupnih pitanja, ali je takođe veoma važna i sa aspekta stvaranja pravne prakse, jer presude koje se donose u tim slučajevima predstavljaju branu budućim potencijalnim diksriminatornim postupcima, ponašanjima ili praksama”, rekla je Janković.

Pravni fakultet u Beogradu koordinator je evropskog projekta LAWGEM (Erasmus+ Project “New Quality in Education for Gender Equality”), dok je poverenik za zaštitu ravnopravnosti, pored Orebo univerziteta iz Švedske, Univerziteta Saarlandes iz Nemačke, Lumsa iz Italije, Univerziteta Cadiz iz Španije, jedan od partnera na projektu.

(FoNet, foto: N1)