Skip to main content

Poverenica osudila incident u novosadskom lokalu, kao i napad na građane Srbije u Sarajevu

Građani 16. jan 2023.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas incident u novosadskom lokalu “Crni ovan”, kao i napad u Sarajevu na učesnike fudbalskog turnira iz Beograda.

Poverenica je u saopštenju ocenila incident u Novom Sadu kao “napad ekstremističkih grupa uz upotrebu fašističkih simbola” i istakla da je odgovornost svih građana da reaguju na “rasizam”.

“Rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ukoliko ih negiramo i ignorišemo. Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i onih koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost”, ocenila je Janković u saopštenju.

Sinoć su u centru Novog Sada trojica maskiranih mladića napali novosadski kafić “Crni ovan” i povredili dve osobe, uključujući i vlasnika tog kluba Bojana Šovljanskog.

Kako je preneo portal 021, u trenutku napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima i jedna trudnica.

Poverenica je osudila i napad na državljane Srbije u Sarajevu, koji se dogodio u subotu uveče, navodeći da zaslužuje “svaku osudu” jer se nijedno etnički motivisano nasilje ne sme tolerisati.

“Ovaj događaj, takođe, pokazuje da se najvažnija borba protiv raspirivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti mora voditi još u školskim klupama. Obrazovanje i edukativni sadržaji prilagođeni mladima, moraju biti polazište i ključni odgovor narastajućem ekstremizmu”, ocenila je Janković.

Kako je navela, na nadležnim institucijama je da adekvatno reaguju i ukazuju na potencijalne opasnosti ponašanja kojima se podstiče mržnja prema drugome i drugačijem.

(Beta)