Skip to main content

Građanska Vojvodina: Napadače na Crni ovan optužiti za izazivanje mržnje a ne za nasilničko ponašanje

Izdvajamo 16. јан 2023.
< 1 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da trojica privedenih napadača na novosadski antifašistički klub „Crni ovan“ budu optuženi za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne za „nasilničko ponašanje“, za šta su sada osumnjičeni.

Potpuno je jasno da je reč o napadu neofašista, koji su na sebi imali i jasno istaknuta obeležja, poput kukastog krsta, zastave američke konfederacije i fašističke zajednice „Zentropa“. Potpuno je jasno da je motiv napada na „Crni ovan“ činjenica da je reč o klubu u kojem se okupljaju antifašisti, i u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije.

„Nasilničko ponašanje“ je apsolutno neadekvatna kvalifikacija za ovaj napad na klub koji je u poslednjih godinu i po dana četiri puta bio na meti fašističkog iživljavanja.

Podsećamo javnost da su na sličan način nadležni organi pokušali da ublaže napad neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine, ali su posle burne reakcije javnosti prekvalifikovali krivično delo u izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Pozivamo javnost da i sada reaguje na isti način. U suprotnom, ovo će biti samo početak fašističkog iživljavanja koje produkuje vladajući režim.

***

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Građanska Vojvodina, foto: Dalibor Stupar)