Skip to main content

Poverenica: Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa nizom problema

Marginalci 03. dec 2021.
< 1 min čitanja

Osobe sa invaliditetom, kao jedna od najosetljivijih društvenih grupa, svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima, od arhitektonske i informacione pristupačnosti što je i dalje najveća prepreka, do povećanog rizika od siromaštva, otežane zdravstvene i socijalne zaštite, školovanja, zapošljavanja, itd, saopštila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U mnogim opštinama u Srbiji još uvek nije rešen problem nedostatka ličnih pratilaca i prevoz za decu sa invaliditetom, uprkos preporuci koju je poverenica uputila svim lokalnim samoupravama, navedeno je u saopštenju.

Janković je podsetila da prema Konvenciji o pravima deteta, dete sa invaliditetom treba da uživa pun i dostojan život u uslovima kojima se olakšava njegovo aktivno učešće u zajednici.

Načinima za prevazilaženje teškoća sa kojima se deca suočavaju, posvećen je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece koji će poverenica predstaviti u Skupštini Srbije, 9. decembra uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

Janković je istakla važnost dodatnog angažovanja svih nadležnih na rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

(Beta)