Skip to main content

Poverenica: Ne prihvatam primitivnu komunikaciju političara kao normalnost

Info 15. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Kratak je put od verbalnih pretnji i govora mržnje do eskalacije u otvoreni fizički sukob“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da na političkoj sceni Srbije vlada veoma pojačana tenzija koja obiluje neprimerenim govorom, generiše nasilje i može biti uzrok nasilja i to je vrednosni sistem koji moramo da promenimo.

Poverenica je u Danu uživo na N1 komentarišući ponašanje političara u Skupštini Srbije poslednjih nedelja rekla da je to agresivna, primitivna i često vulgarna komunikacija koju, kako naglašava, ne želi da prihvati kao normalnost.

Kako je istakla, danas ima jako mnogo ponižavajućeg postupanja, ali da svi oni koji se koriste agresijom, ponižavajućim postupanjem, govorom mržnje dobiju dodatno promovisanje u medijima i neprimereno mnogo prostora.

„Ne mislim da je govor političara najbitniji i da treba da ima toliki značaj u društvu. Imamo situaciju sa veoma pojačanom tenzijom koja obiluje neprimerenim govorom, koja generiše i može biti uzrok nasilja“, istakla je Janković.

U Skupštini Srbije bi, kako je rekla, trebalo da postoji druga vrsta komunikacije i oni mogu da sednu i dogovore se oko toga.

„Oni od svih nas imaju največu obavezu da budu promoteri tolerancije, dijaloga, pomirljivog tona, a umesto toga sasvim su ustupili mesto međusobnim uvredama i ponižavanjima – ko će pronaći i najtežu reč da odgovori na teške reči“, navela je ona.

Kako je istakla, kao da političari nisu svesni da je „kratak put od verbalnih pretnji i govora mržnje do eskalacije u otvoreni fizički sukob“.

(N1)