Skip to main content

Poverenica: Izmeniti zakon da ne diskriminišu osobe sa HIV i AIDS

Marginalci 01. dec 2021.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS izjavila da se osobe koje žive sa HIV/AIDS i dalje suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom i socijalnom distancom, i da je potrebno i dalje preduzimati mere kako bi se pripadnicima te ranjive društvene grupe omogućio dostojanstven život.

Ona je navela da je podnela inicijativu Ministarstvu pravde, u kojoj se ukazuje da je potrebno razmotriti izmene Krivičnog zakonika, između ostalog, i u pogledu krivičnog dela prenošenje infekcije HIV virusom, saopšteno je iz kabineta poverenice.

To krivično delo uneto je u Krivični zakonik u trenutku kada je bilo uslovljeno nepoznanicama u vezi sa tim virusom, podsetila je Brankica Janković i istakla da se imajući u vidu razvoj medicinske nauke i inovativne terapije, postavlja pitanje svrhe daljeg izdvajanja prenošenja samo te zarazne bolesti u posebno krivično delo.

Zbog toga je potrebno razmotriti izmene Krivičnog zakonika tako da se ne izdvaja prenošenje samo HIV kao posebnog krivičnog dela, odnosno da se izmeni na način koji nije stigmatizujući samo za ljude koji žive sa HIV, kazala je Brankica Janković.

(FoNet, Foto: Pixabay)