Skip to main content

Poslanik CDU: Nacionalizam rukovodstva Srbije odgovoran za 80 odsto tenzija na Balkanu

Info 26. мај 2023.
2 min čitanja

"Nakon napada na Ukrajinu, Srbija je potpisala sporazum sa Rusijom o koordinaciji spoljne politike. Samo ovo je flagrantno kršenje sporazuma EU"

Poslanik CDU Mihael Brand pozvao je danas, tokom debate u Bundestagu o učešću nemačkog Bundesvera u jednicima KFOR-a na Kosovu, saveznu vladu da „prestane da iskrivljuje stvarnost“ i konačno preduzme napore kako bi se napravila realna analiza sve opasnijih dešavanja na Balkanu.

Brand se zahvalio vojnicima na njihovoj službi i doprinosu miru u važnom delu Evrope, ali je dodao da se mora prekinuti sa praksom izbegavanja suočavanja sa suštinom problema.

„Većina stručnjaka se slaže da ako iz političke jednačine izbacimo agresivni nacionalizam aktuelnog rukovodstva u Srbiji, 80 odsto tenzija na Balkanu može da se reši mnogo brže“, naveo je on.

Podsetio je i da su predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić i ministar spoljnih poslova (Ivica) Dačić bili „najbliži saveznici ratnog zločinca Miloševića 1990-ih„, da danas veličaju ratne zločince i negiraju genocid, dok njihovi mediji, poput Putinovih u Rusiji, šire propagandu i neistinu o ugroženosti Srba.

„Oni (mediji) predstavljaju pretnju slobodi i pravdi u Srbiji i predstavljaju pretnju miru na Balkanu“, istakao je poslanik CDU.

Brand je upozorio da takvo ponašanje nema nikakve posledice po stav Evropske unije, jer se EU, kao i nemačka vlada, i dalje ponašaju kao da je takva situacija podnošljiva, iako nije.

Nemački poslanik je upozorio i da su srpski lideri „uzdigli rasističku ideologiju do svog vodećeg principa“, pa kao što je Putinov takozvani „Ruski svet“ temelj za rat protiv Ukrajine, „Srpski svet“ je postao temelj politike vlade pod Vučićem.

„Njegov najmoćniji šef obaveštajne službe Vulin, takođe blizak Miloševićev saradnik, čak je izjavio da se ujedinjenje Srba na Balkanu mora postići pod Vučićevim vođstvom. Srpska opozicija upozorava da ova ideologija predstavlja pretnju za naredni rat“, navodi on.

Brand ocenjuje da zaštitu od tog rata mogu da pruže NATO i SAD, ali ne i EU, jer ona liči na tigra od papira.

„I pored svih milijardi iz Evropske unije, EU gubi kredibilitet i uticaj. U međuvremenu, uticaj Rusije, koliko god to paradoksalno zvučalo, ponovo raste na Zapadnom Balkanu, uprkos genocidu u Ukrajini“, rekao je Brand.

Ocenio je da je u srži problema srpsko rukovodstvo koje aktivno radi protiv Zapada, u paktu su sa Putinom. Citirao je zatim izjavu Vučića – „Moje srce je u Moskvi“, i napomenuo da Dačića u Beogradu zovu „gospodin Moskva“.

„Nakon napada na Ukrajinu, Srbija je potpisala sporazum sa Rusijom o koordinaciji spoljne politike. Samo ovo je flagrantno kršenje sporazuma EU“, naveo je Brand dodajući da se te neprijatne činjenice uopšte ne poklapaju sa onim predstavljaju posrednici EU, uključujući i nemačke diplomate.

D. Stupar (Autonomija, foto: Printscreen)