Skip to main content

Otvoreno 68. Sterijino pozorje: Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka

Vojvodina 26. мај 2023.
2 min čitanja

"Dođu ponekad znaci koji nam to potvrde"

“Pozorište čuva naše najbolje, a Sterijino pozorje čuva pozorište već decenijama. I mi moramo čuvati Pozorje. Moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju…

Upisujemo se u klimu vremena, upisujemo se u reku vremena, između pozorišnih slavnih predaka i naših potomaka pozorišnih, koji će, verujem, biti bolji od nas.

Najviše se njima obraćam večeras. Ne brinite za nagrade”, ovim rečima, između ostalog, reditelj i dobitnik Sterijine nagrade Jagoš Marković proglasio je sinoć na sceni Jovan Đorđević u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 68. Sterijino pozorje otvorenim“!

“Od dva konja koji trče, jedan mora biti brži. Važno je da su lepi kad trče zajedno. Ta lepota naše zajedničke igre i to što će publika dobiti i poneti sa sobom u duši – samo je to važno. I mi smo zbog toga tu.

Scena će vas čuvati od svega, scena će vam dati sve. Privilegija je biti na njoj i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu zbog koje ne želimo da bez ove igre zamislimo naš život.

Najveća nagrada je davati publici, a moć, ako nekog moć uopšte sme da zanima, koja je dozvoljena u pozorištu jeste: biti na sceni i služiti pozorištu, od rekvizitera, preko reditelja i suflera, do upravnika i portira.

Ako se primite na moć, onu drugu, postoji opasnost da vam se prekine veza sa darom i da počnete služiti sebi, a onda ste gotovi.

Za nas koji smo unutra, ovo je hram bezbedan od nedaća sveta. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno.

Mi to ne vidimo, ali dođu ponekad znaci koji nam to potvrde”, poručio je Jagoš Marković sinoć u dupke punoj dvorani SNP, pred mnogobrojnom publikom, te pozorišnim poslenicima iz naše zemlje, zemalja nekadašnje Jugoslavije i čitavog regiona.

Nakon svečane besede festival je otpočeo predstavom u takmičarskoj selekciji „Deca“ prema istoimenom romanu Milene Marković, kompozitorka i rediteljka Irena Popović Dragović., Narodno pozorište Beograd.

Neposredno pre prve predstave na ovogodišnjem festivalu u donjem foajeu scene „Jovan Đorđević“ u SNP otvoreno je 17. Trijenale „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, a laureatima uručene nagrade.

Žiri je pregledao 1017 fotografije koje je na izložbu uputilo 264 umetnika iz 44 zemlje. Zlatne medalje poneli su autori: Rustam Rahimov, Ruska federacija, Romeo i Julija; Čila Zelko, Mađarska, Karmina Burana i Žulio Apel, Brazil.

Ovogodišnje 68. Sterijino pozorje održava se pod sloganom Čovečnost – usponi i sunovrati.

Do 3. juna u izboru selektora ovogodišnjeg Pozorja dr Milivoja Mlađenovića, pred publikom će, u konkurenciji za nagrade biti osam predstava, kao i tri predstave u Međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

O Sterijinim nagradama odlučivaće Žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, predsednica, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel.

Branislava Opranović (Autonomija)