Skip to main content

Poslanici u Donjem domu britanskog parlamenta zabranjeno da dolazi sa bebom

Marginalci 27. nov 2021.
< 1 min čitanja

Poslanica u Donjem domu britanskog parlamenta Stela Krizi rekla je da bi „moralo da bude moguće da se usklade politika i roditeljstvo“, pošto joj je rečeno da ne može da sedi u parlamentu sa svojim tromesečnim sinom.

Laburistkinja Krizi je obaveštena da je protiv pravila da se dovodi dete na rasprave u Vestminster hol, pošto je to juče učinila.

Predsednik Donjeg doma Lindzi Hojl je tražio od komiteta poslanika da preispitaju to pravilo.

Krizi je rekla da joj je „drago što to čuje“, jer ovo pravilo znači da ne može da bude u skupštinskoj sali kako bi čula odluku.

Dodala je da je „ekstremno važno“ za roditelje da mogu u potpunosti da učestvuju u radu Donjeg doma parlamenta, zbog čega on ima jaslice.

„Pravila treba da se sagledavaju u kontekstu i da se povremeno menjaju“, kazala je ona kolegama poslanicima.

Pozvala je komitet Donjeg doma koji se bavi procedurama da „preispita ovo pitanje“.

Krizi je rekla za BBC da je redovno dovodila sina, koga doji, a pre njega i ćerku, na zasedanja u parlamentu.

Ali, pošto se pojavila u utorak sa sinom u susednoj Vestminster sali, primila je imejl od ličnog sekretara predsednika odbora za protokol u kojem je pisalo da njeno ponašanje nije u skladu sa nedavno objavljenom pravilniku o „ponašanju i ljubaznosti“.

Zamenik premijera Dominik Rab rekao je da ima „mnogo simpatija“ za poslanicu Krizi, kao i da političari moraju da osiguraju da „naša profesija postane deo modernog sveta… tako da roditelji mogu da organizuju posao tako da sa porodicom provedu onoliko vremena koliko je potrebno“.

Portparol Borisa Džonsona kazao je da premijer želi da vidi „dalja poboljšanja“ ka tome da parlament bude prijateljsko mesto za porodicu, ali da su sve promene o pravilima na njegovom komitetu koji se time bavi.

(N1, Foto: Pixabay)