Skip to main content

Poruka sa konferencije povodom 30 godina Haškog suda: Poricanje genocida najveći izazov

Jugoslavija 15. сеп 2023.
2 min čitanja

"Pravda i istina – a ne nekažnjivost i poricanje – temelj su pomirenja"

U Sarajevu je 14. i 15 septembra održana dvodnevna međunarodna konferencija povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pod nazivom „30 godina od osnivanja MKSJ-a, naslijeđe i izazovi“, u organizaciji Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“ te Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Cilj konferencije bio je da se ukaže na doprinos MKSJ-a međunarodnom pravnom poretku, doprinos svjedoka u procesima, ali i pitanje kako nastaviti dalje s procesuiranjem ratnih zločina.

Konferenciji su prisustvovali bivše i sadašnje sudije, tužioci, žrtve svjedoci, novinari svjedoci, kao i studenti s prostora bivše Jugoslavije.

Na konferenciji, između ostalih učestvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Abubacarr Tambadou, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, i Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH.

Osvrćući se na neka od ključnih postignuća MKSJ, tužilac Brammertz je izjavio: „Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća, dok smo takođe kao nasljeđe ostavili zapis o onome šta se dogodilo“, istaknuto je u saopštenju MICT-a.

Napominjući da je Mehanizam ove godine završio posljednji slučaj pred MKSJ-om, tužilac Brammertz je naglasio da to ne znači kraj napora za utvrđivanje odgovornosti, budući da njegov ured nastavlja da pruža opsežnu pomoć tužiocima u regiji, na njihov zahtjev.

Izlaganje je zaključio riječima: „Danas veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje zločina – uključujući poricanje genocida – predstavljaju najznačajnije izazove odgovornosti i pomirenju. Pravda i istina – a ne nekažnjivost i poricanje – temelj su pomirenja. Zato pozivam međunarodnu zajednicu da nastavi podržavati proces odgovornosti“.

Na kraju, u raspravi o ključnim izazovima u trenutnim procesima pravde i odgovornosti, sekretar Tambadou naglasio je važnost mehanizama prevencije i izjavio: „Kada ne spriječimo počinjenje masovnih zločina, troškovi postaju nepodnošljivi. I danas plaćamo cijenu neuspjeha mehanizama prevencije u bivšoj Jugoslaviji.“

Na kraju uvodne sjednice predsjedniku i tužiocu organizatori skupa su dodijelili Povelju pravde. Ostali učesnici konferencije, uključujući sudiju Carmela Agiusa, bivšeg predsjednika MKSJ i Mehanizma, takođe su dobili ovu nagradu.

Ovo je bila peta konferencija koju su organizirala udruženja žrtava koja se bavi naslijeđem ICTY-a i procese odgovornosti za sukobe 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ima mandat da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Nakon zatvaranja MKSR-a (31. decembra 2015. godine), i MKSJ-a (31. decembra 2017. godine), Mehanizam je nastavio da djeluje kao samostalna institucija.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta/AP)