Skip to main content

Poruka EU poslanika: Ako se sporazum ne prihvati, Srbija će biti Iran u Evropi

Info 27. jan 2023.
< 1 min čitanja

Evrointegracije Zapadnog Balkana u paketu?

Prema saznanjima N1, EU parlamentarci preneli su kolegama u Skupštini Srbije šta bi moglo da se dogodi ako Srbija ne bude konstruktivna u postizanju konačnog sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi”, prenosi reči jednog evroparlamentarca naš sagovornik.

On dodaje da evroparlamentarci kažu da je predsedniku Srbije, prilikom susreta s međunarodnom petorkom 20. januara, rečeno da bi ulazak Srbije u EU mogao da se ostvari 2030. godine i to u paketu bi trebalo da se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Podsećamo, delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, u poseti je Srbiji. Tokom prepodneva razgovarali su s poslanicima u Skupštini Srbije.

Sa predstavnicima EU razgovarali su predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

(N1, foto: europa.ba)