Skip to main content

Građanska Vojvodina: Zaustaviti progon Olivere Marjanović, ukinuti veronauku u školama

Izdvajamo 27. јан 2023.
< 1 min čitanja

poslednja prilika da odbranimo dostignute vrednosti civilizovanog društva od rike i “zakona” čopora.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava solidarnost i aposolutnu podršku direktorki Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Sečnju Oliveri Marjanović i zahteva od institucija da primene zakone, zaustave linč na nju i procesuiraju organizatore progona kojem je izložena zbog odluke da sveštenici ne mogu da budu deo programa za obeležavanje Dana Svetog Save u toj školi, jer, dakle, poštuje Ustavne odredbe i ne dozvoljava narušavanje principa sekulrane države.

Pozivamo građane Vojvodine i cele Srbije da dignu glas protiv “lova na veštice” i stanu u zaštitiu Olivere Marjanović, jer borba za pravnu državu, protiv totalitarizma i srdenjovekovnog poimanja sveta jeste borba za svakog pojedinca i očuvanje osnovnih ljudskih prava.

Očuvanje obrazovnog sistema jedini je put za opstanak društva koje je ogrezlo u kleronacionalističkim matricama i u kojem se svakodnevno urušavaju bazične etičke vrednosti.

Zato pozivamo sve nevladine organizacije i pojedince koji se bore za ljudska prava i slobodno društvo da pokrenemo zajedničku inicijativu za ukidanje veronauke iz obrazovnog sistema, jer je to obaveza svih nas prema budućim generacijama kojima se nameće klerikalni i mitomanski svetonazor.

Upozoravamo da napadi na Oliveru Marjanović predstavljaju otvoreni pokušaj SPC da u potpunosti preuzme obrazovni sistem u zemlji, te podsećamo da je iz ove crkve već bilo pritisaka na direktore škola zbog nezadovoljstva klera odzivom učenika na nastavu veronauke. A aktuelne poruke državnih zvaničnika o tome da će crkva učestvovati u kreiranju takozvanog nacionalnog udžbenika ukazuju koliko se već odmaklo u nametanju opasnih retrogradnih procesa.

Odbrana Olivere Marjanović možda je i poslednja prilika da odbranimo dostignute vrednosti civilizovanog društva od rike i “zakona” čopora.

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Autonomija)