Skip to main content

Portal Bebac: Samo sistemske promene rešavaju problem akušerskog nasilja

Građani 24. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Neophodno je da se promeni odnos sistema prema ženi, a da pratnja na porođaju ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici"

Roditeljski portal Bebac upozorio je danas da trudnice od države očekuju akciju sada, a ne sutra ili do 2027. godine, ističući da se rekonstrukcijom objekata ne rešava pitanje akušerskog nasilja.

Podsetivši da su nakon brojnih izjava o akušerskom nasilju i stanju u našim porodilištima, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević najavili renoviranje porodilišta, Bebac upozorava da su rešenja i koraci ka smanjenju akušerkog nasilja znatno složeniji i zahtevaju dublje promene u sistemu zdravstvene nege.

U saopštenju se dodaje da „prljave sobe, zapuštena kupatila, stari kreveti, neokrečeni zidovi“ predstavljaju najmanji deo problema.

„Da li će trudnice i porodilje biti tretirane kako zaslužuju u tim novim sobama ili će im ipak biti upućena po koja ružna reč ili će joj se rutinski i bez prethodne dozvole uraditi epiziotomija“, navodi Bebac.

Bebac ističe i da je neophodno da se promeni odnos sistema prema ženi, a da pratnja na porođaju ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici, dodajući da suprug nije „telohranitelj ili potencijalni svedok“ već podrška svojoj ženi.

Ukazuje se i da godinama unazad „postoji nepoverenje žena u sistem“ i strah od akušerskog nasilja ili neadekvatnog lečenja, te da je neophodno smanjiti jaz između trudnica i medicinskog osoblja.

„Da li nam nedostaju savremene procedure? Kako je moguće da se toleriše vređanje žene tokom porođaja? Zašto žena i kada se prijavi slučaj akušeskog nasilja nadležnim ne može da nađe svedoke ili veštake za svoj slučaj? Sve su ovo pitanja na koje što pre mora odgovoriti najpre Ministarstvo zdravlja i to bez odlaganja“, poručuju iz ovog portala.

Ukoliko do nasilja ipak dođe, dodaje se, važno je da se prijava za akušersko nasilje tretira urgentno, dokazi da se prikupe kvalitetno, efikasno i bez odugovlačenja kako bi pravda bila zadovoljena.

(Autonomija, foto: Bebac)