Skip to main content

BOBAN BATRIĆEVIĆ: Čas anatemije

Jugoslavija 24. jan 2024.
< 1 min čitanja

Autonomija prenosi kompletnu odbranu prof. dr Bobana Batrićevića pred Sudom za prekršaje u Podgorici

Dvadeset sedmog oktobra 2023. godine od strane Suda za prekršaje uručen mi je „Poziv za okrivljenog (član 163 Zakona o prekršajima Crne Gore)“, izdat na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnoga postupka protiv mene, a koji je dvanaestog septembra iste godine tome sudu uputila državna tužiteljka Snežana Šišević. Prema njenome shvatanju prava, kolumnom objavljenom na portalu Antena M jedanaestog avgusta 2023. godine s naslovom: „Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“ (u kojoj sam kritikovao vodeće vladike Crkve Srbije u Crnoj Gori zbog njihovih problematičnih izjava), navodno sam „izvršio prekršaj iz člana 19 Zakona o javnom redu i miru“.

Odmah na početku želim glasno i jasno da poručim: Nijesam kriv! To ću u ovome postupku dokazati iz više ravni:

PRVO: Tekstološkom analizom ću pokazati da je državna tužiteljka Snežana Šišević sastavila činjenično (a nažalost i pravopisno) vrlo upitan (kolokvijalno rečeno – „nepismen“) zahtjev za pokretanje prekršajnoga postupka.

DRUGO: Odbraniću pravo na slobodu izražavanja i iznošenje vrijednosnih sudova tako što ću svoje navode iz kolumne kontekstualizovati u širi društveno-politički i istorijski okvir.

TREĆE: pozvaću se na stavove Evropskoga suda za ljudska prava i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kako bih tužiteljku upoznao s evropskim tekovinama koje ljudima u Evropi (a Crna Gora valjda želi u EU) dozvoljavaju ono što ona meni pokretanjem ovoga postupka uskraćuje.

Slijede činjenice.

Kompletnu odbranu prof. dr Bobana Batrićevića možete pročitati OVDE.

(Autonomija/Pobjeda)