Skip to main content

Portal Bebac: Porodilišta u Srbiji boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja

Građani 10. avg 2022.
2 min čitanja

Roditeljski portal Bebac (Bebac.com) ocenio je danas da porodilišta u Srbiji “boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja” i dodao da rešenje problema ne leži u “upiranju prstom” u lekare i babice, kojih nema dovoljno, već se treba zalagati da lekari i babice rade u boljim uslovima i uz protokole koji će ih obavezati na dostojanstven pristup i poštovanje svake trudnice uvažavajući i psihičko i mentalno zdravlje žena i svih članova porodica u koje beba dolazi.

“Potrebna su nam nova porodilišta, veća ulaganja ali i edukacija žena o tome kako da se institucionalno bore za svoja prava. Jer, ako ne prijavimo probleme, nemamo adekvatan dokaz o tome šta se sve radi kako ne treba i ne zahtevamo od sistema da radi za nas”, naveo je portal Bebac.

Dodali su da porodilišta neće postati bolja “razapinjanjem” lekara, pisanjem po društvenim mrežama, generalizovanjem, bez prijave problema, niti širenjem panike među trudnicama sa već ustaljenim terminom “akušersko nasilje”.

“Pre nego što uperimo prst jako je važno da znamo da lekari nisu bogovi, ne porađaju nas, ne prave nam decu, rade svoj posao i da, ponekad pogreše. Onaj ko pogreši ima svoje ime, prezime i postoji uvek neko iznad njega ko treba da pokrene postupak i utvrdi njegovu krivicu. Bez prijave i dokazane krivice ne možemo da pozivamo na odgovornost”, poručio je Bebac.

Prema njihovim rečima, veliki sistem kao što je porodilište ne sme da zavisi od pojedinca.

“Uvek je do sistema pa se sistemski stvari moraju rešavati. Sistem diktira pravila ponašanja, protokole, uslove, sve. A sistem je u mnogo čemu zakazao”, navodi se u tekstu.

Precizirali su da se trećina porođaja u Srbiji odvija u dva porodilišta u Beogradu i jednom u Novom Sadu, tako da se tokom jednog dana porodi do 40 žena.

“U pitanju su tercijarne zdravstvene ustanove – bolnice u kojima se istovremeno primaju zdrave trudnice i najrazličitije patologije. To znači da je lekar koji vam se upravo obratio, samo par minuta pre toga možda nekome spasavao život”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da su i u Beogradu i u Novom Sadu, ali i u drugim većim gradovima, neophodna gradska porodilišta koja bi primala isključivo trudnice kod kojih se procenjuje da će se porođaj odvijati prirodno, bez ikakvih problema.

“U takvim porodilištima bi porođaji mogli da se odvijaju nesputano, žena bi mogla da šeta tokom kontrakcija, da koristi razna pomagala tokom porođaja, a budući tata ili neko drugi u svojstvu pratnje na porođaju bi sve vreme bio prisutan”, piše u tekstu.

Dodaje se da se nova porodilišta ne grade, niti se proširuju postojeća, niti se u njih dovoljno ulaže.

Portal Bebac je ocenio da je korupcija jedan od najvećih problema domaćih porodilišta i pozvao građane da, ako žele tome da stanu na put, krenu od samih sebe i zapitaju se da li bi prijavili svakog ko je dao ili uzeo novac za porođaj.

“Uobičajena praksa ‘čašćavanja’ i zabluda da time nešto dobijamo je uzrok gotovo svih problema unutar porodilišta. Istraživanje koje smo sproveli prvi put još 2016. godine pokazuje da je čak 42 odsto mama imalo ‘vezu’ na porođaju, a skoro 30 odsto je dalo novac lekarima za porođaj. Tome se mora stati na put”, poručio je Bebac.

(Autonomija, Foto: Pixabay)