Skip to main content

Poljoprivrednike podržali DS, SSP, Zajedno, Srce…

Info 10. avg 2022.
2 min čitanja

Nekoliko opozicionih partija podržalo je poljoprivrednike koji od juče blokiraju bulevar u centru Novog Sada ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Stranka “Zajedno” podržala je “borbu poljoprivrednika za elementarna prava – da pristojno žive od svog mukotrpnog rada, kojim hrane građane Srbije”.

“Umesto da ih štite i podrže, iskazujući im zahvalnost za posao koji rade, poljoprivrednike – časne, poštene i vredne ljude – naprednjačka vlast dovela je na rub egzistencije svojim bezobrazlukom, nemarom, bahatošću i nestručnošću”, naveli su u saopštenju.

Demokratska stranka (DS) je navela da je Vlada Srbije direktnim uplitanjem – kroz zabranu izvoza suncokretovog ulja – napravila poremećaj na tržištu i prouzrokovala pad cene suncokreta”.

“Dodatni problem izazvala je suša, koja je drastično smanjila ovogodišnji rod, ali još veći problem predstavlja loše vođenje agrarne politike koje će kao rezultat imati drastično smanjenje broja gazdinstava”, naveo je DS.

Ocenili su da će se problemi sa kojima se danas suočavaju ratari vrlo brzo odraziti i na sve druge građane, kroz nedostatak kvalitetne hrane domaćeg porekla i veoma visoke cene.

Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva od ministarstva poljoprivrede da izađe u susret zahtevima poljoprivrednika.

SSP jepodsetio da godinama unazad upozorava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na niz gorućih problema u poljoprivredi, kao i mere za njihovo rešenje.

Pokret Srce je podržao zahteve poljoprivrednika i naveo da su oni opravdani.

“Zahtevi moraju naići na sluh aktuelnog režima, koji je u velikoj meri doprineo devastiranju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji”, ocenio je Pokret Srce.

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da podržava opravdane zahteve poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu i pozvao je gradjane” da pokažu solidarnost sa onima koji nas hrane i na čijoj muci počiva naša država”.

“Ne smemo dozvoliti da poljoprivrednici budu žrtve nesposobne vlasti. Ljudi pokušavaju da održe proizvodnju hrane u nemogućim uslovima. Kako da se spreme za jesenju setvu, kada ne mogu da priušte osnovne potrebe za proizvodnju, kao što su nafta i djubrivo”, naveo je poslanik ovog pokreta Robert Kozma.

Režim je nečinjenjem i potcenjivanjem izveo poljoprivrednike na ulicu, ocenio je danas Pokret za preokret (PzP) koji je naveo da podržava opravdani protest poljoprivrednika zbog niske otkupne cene suncokreta, velikih troškova repromaterijala i suše.

PzP je zatražio od vlasti da uvaži i ispuni zahteve poljoprivrednika ali i da sprovede druge mere kojima će dugoročno posao poljoprivrednika biti profitabilniji.

(Autonomija/Beta, Foto: Autonomija)