Skip to main content

Popović: Vučić daleko od toga da bude srušen, ni Milošević nije imao tako čvrstu vlast

Info 22. феб 2024.
2 min čitanja

"Mi imamo posla sa partijom na vlasti koja kontroliše apsolutno svaku instituciju – od poslednje mesne zajednice do republičkog parlamaneta"

Do rasta međunarodnog pritiska na vlast u Srbiji došlo je usled rasta unutrašnjeg pritiska, uveren je direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović. On je u Novom danu TV N1 izjavio da će upravo od jačine pritiska Zapada zavisiti odluka Aleksandra Vučića o novim izborima u Beogradu, ali je ocenio i da je pad njegovog režima još uvek daleko.

Popović je podsetio da nikada nije bila veća saglasnost između domaćih i stranih posmatrača da izbori u decembru nisu bili fer i slobdni, i da nešto mora hitno da se uradi.

„Inače nema ni govora o demokratiji u zemlji uz ovakve izbore“, rekao je on i podvukao da bez jakog unutrašnjeg pritiska nema ni spoljnjeg.

„Mi ne možemo da čekamo da neko spolja se seti i da nešto za nas uradi, zato što su dobri ljudi. To se ne dešava, tako ne funkcioniše politika, pa ni međunarodna politika. Ovako oštra reakcija rezultat je toga što se povećao domaći pritisak“, ocenio je Popović.

Uveren je i da je „u glavi Aleksandra Vučića“ odluka o novim beogradskim izborima verovatno doneta, ali da je „uvek zavisila od jačine tog pritiska“ međunarodne zajednice.

Opozicija, prema njegovim rečima, treba da pokuša da izdejstvuje bar mogućnost da se u Beogradu realizuje volja građana, ali pad režima Aleksandra Vučića je, smatra Popović, još daleko.

„Mi imamo posla sa partijom na vlasti koja kontroliše apsolutno svaku instituciju – od poslednje mesne zajednice do republičkog parlamaneta. (Slobodan) Milošević nikada nije imao tako čvrstu vlast, osim možda 1989. pre prvih višestranačkih izbora. Moramo da budemo svesni toga da ova vlast je još uvek daleko od toga da bude srušena“, rekao je gost Novog dana.

Dodao je i kako vlast čini sve da pristojnim ljudima ogadi politiku. Stoga i, kako je rekao, sumnja u teorije zavere da je pokret „Mi – Glas iz naroda“ nekakav produkt vladajuće partije i tajnih službi, već više „ekipa avanturista“ koja je zahvaljujući atmosferi koju je kreirala vlast, ušla u parlament.

Popović je uveren i da je do raskola u tom pokretu došlo zbog novca, jer se ti ljudi, kako je ocenio, nisu ujedinili oko ideologije, plana ili programa, već su „iskoristili haos koji je vlast stvorila, ušli u parlament, uzeli mandate i dobili malo na važnosti“.

(N1, Foto: MC)