Skip to main content

Popov: Za decentralizaciju potrebno menjati Ustav

Autonomija 10. јун 2008.
< 1 min čitanja

Aleksandar PopovDirektor novsadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da decentralizacija Srbije nije moguća bez promene postojećeg ustava.
Popov je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je do te ocene došao ekspertski tim Centra i podsetio da je sličnu ocenu iznela i Venecijanska komisija, koja je navela i niz drugih zamerki na Ustav Srbije.
„Čim se konstituišu nove vlasti, tražićemo da se pokrene postupak promene ustava u pravcu decentralizacije. Trudićemo se da novoj vladi budemo kamičak u cipeli koji će ih podsećati na nužnost procesa decentralizacije“, kazao je Popov.
Ocenio je da su izbori pokazali da se Vojvodina „referendumski, dvotrećinski“ izjasnila za proevropsku opciju i dodao da takvo izjašnjavanje Vojvođana ne treba da se shvati samo kao glasanje za Evropu, već i kao za glasanje za decentralizaciju Srbije.
„Moraju se uvažavati stavovi Vojvođana kada je reč o decentralizaciji, o tome da oni žele da upravljaju svojim resursima i da ne može mimo njihove volje da se, na primer, odlučujuje o tako važnoj stvari kao što je koncesija na autoput Horgoš-Požega“, naveo je Popov.
Ekspertski tim Centra za regionalizam čine Marijana Pajvančić, Jovan Komšić, Miroslav Prokopijević, Snežana Đorđević i Nađa Skenderović Ćuk.
Ova nevladina organizacija po gradovima u Srbiji organizuje tribine i okrugle stolove, na kojima govori o nedostacima Ustava Srbije.

(Beta)