Skip to main content

NVO: Neprofesionalno ponašanje policije tokom festivala

Autonomija 10. jun 2008.
2 min čitanja

zrenjanin_2.jpgViše vojvođanskih nevladinih organizacija ocenilo je danas da je ponašanje policije tokom održavanja Zrenjaninskog antifašističkog festivala bilo „neprofesionalno, nelogično i zlonamerno“.
U saopštenju koje su potpisali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Otvoreni licej iz Sombora, Građanska akcija Pancevo, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Centar za regionalizam i Helsinški odbor za ljudska prava navodi se da policija nije uspela da zaštiti učesnike i goste festivala.
Takođe se dodaje da je policija svojim ponašanjem dala podstrek delovanju neonacističkih i klerofašističkih grupa u Vojvodini i Srbiji.
Nevladine organizacije su nadležnima postavile pitanje „kako je moguće da, i pored pretnji i niza jasnih naznaka da će pripadnici zloglasnih neonacističkih organizacija ‘Nacionalni stroj’ i ‘Krv i čast’ pokušati nasilno da prekinu festival, policija nije uspela da spreči brutalno prebijanje muzičara iz Novog Sada, koji su nastupali na festivalu“.
„Ovo pitanje dobija posebnu težinu ako se zna da su na sastanku održanom pre festivala organizatori naglasili policiji da postoji verovatnoća da će fašisti goste napasti upravo na mestu gde se incident i dogodio“, navodi se u saopštenju.
Vojvođanske NVO ukazale su i da je potpuno nelogično i besmisleno da je jedina reakcija policije u Zrenjaninu povodom događaja oko Antifašističkog festivala bilo podnošenje prekršajne prijave protiv jednog od organizatora skupa.
NVO su još jednom upozorile vlasti da u Srbiji i Vojvodini postoje dobro organizovane grupe koje konstantno šire nasilje, strah i mržnju, i koje imaju ogroman potencijal za nasilje.
Takođe su podsetile da je MUP Srbije te organizacije odavno okarakterisao kao neonacističke, klerofašističke i rasističke, a da je BIA utvrdila da predstavljaju opasnost po stabilnost Srbije i bezbednost njenih građana.
Zrenjaninska policija saopštila je juče da je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milana Č. zbog incidenta tokom Antifašističkog festivala koji je održan u Kulturnom centru u Zrenjaninu.
Policija je u saopštenju navela da je tokom javnog skupa u petak, 6. juna oko 22.30, van prostorija gde se održavao taj skup narušen javni red zbog nasilničkog ponašanja Milana Č. iz Zrenjanina prema Nikoli M. takođe iz Zrenjanina.
Iste večeri, nedaleko od prostorija u kojima se održavao koncert oko 23.00 za sada nepoznata lica napala su Dušana B. iz Novog Sada.
Organizatori antifašističkog festivala, članovi zrenjaninske „Banathardkor zadruge“ saopštili su da su u policijskom saopštenju o incidentu na parkingu Kulturnog centra „izvrnute neke činjenice“.
Kako se navodi, organizovana grupa maskiranih neonacista, naoružanih bokserima i flašama, dvojicu učesnika fizički je napala u neposrednoj blizini festivalskog prostora.
Policijska uprava saopštila je da je napravila plan obezbeđenja, ali taj plan, po mišljenju organizatora, očigledno nije podrazumevao bezbednost ljudi koji hodaju od parkinga do ulaza.

(Beta)