Skip to main content

Popov: Neophodno raditi s mladima na prevazilaženju stereotipa

Građani 24. jan 2024.
2 min čitanja

"Kada slušate naše političare, čitate naše tabloide ili gledate medije sa nacionalnom frekvencijom, imate utisak da smo u stanju gotovo permanentnog rata"

Mladi u regionu su često meta zloupotrebe i zbog toga je potrebno raditi s njima i omogućiti im da uspešno prevaziđu stereotipe koje im svakodnevno nameću nacionalisti, političari i mediji, istakao je večeras u Novom Sadu direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

„Mladi ljudi imaju iste ili slične probleme – naš region se prazni, tako da je bolje da se međusobno upoznaju, a naše iskustvo pokazuje da se saradnjom i upoznavanjem otklanjaju stereotipi“, naveo je Popov za agenciju Beta.

Upravo je civilni sektor, dodaje Popov, uz privredu taj koji može da najbrže doprinese normalizaciji odnosa koji su uistinu mnogo bolji nego što se to da zaključiti iz medija.

„Kada slušate naše političare, čitate naše tabloide ili gledate medije sa nacionalnom frekvencijom, imate utisak da smo u stanju gotovo permanentnog rata, u predratnom stanju ili zamrznutom konfliktu. Na svu sreću, odnosi između običnog sveta u pojedinim segnmentima poput kulture i medija, da ne govorimo o privredi, teku daleko bolje“, navodi Popov.

Upoznavanje i saradnja

Centar za regionalizam i organizacija „Majka Tereza“ iz Prištine sa mladima rade već 22 godine, a u Novom Sadu organizuju trodnevni trening za 15 nevladinih organizacija kojima su dodeljeni mali grantovi za zajedničke projekte u četiri oblasti: kultura, edukacija, zapošljavanje i zaštita životne sredine.

U roku od tri do devet meseci mladi iz ovih organizacija trebalo bi da sprovedu dogovorene projekte i, kako navodi Popov, uspostave buduću saradnju.

Zef Šalja iz organizacije „Majka Tereza“ poručio je na večerašnjoj sesiji da je ovo dobra prilika da se mladi udružuju i rade zajedno.

„Bićemo zadovoljni da sve prođe onako kako je predviđeno i kako ste zamislili u vašim projektima“, naveo je on dodajući da je njegova saradnja sa Centrom za regionalizam krenula pre 22 godine i da će potrajati „do kraja života“.

Osam organizacija dolazi sa Kosova, a sedam iz Srbije, a Popov precizira da je interesovanje bilo dvostruko veće od mogućnosti što, po njegovim rečima, najbolje oslikava da mladi zapravo žele da se upoznaju i sarađuju.

Predstavnici nevladinih organizacija sa Ksoova i Srbije, foto: Autonomija

Preko 40 uspešnih projekata

Popov je za Autonomiju precizirao da je ovo peti put da ove dve organizacije dodeljuju male grantove, da je ta saradnja do sada rezultirala sa 40 odličnih projekata, a ciljne grupe su pored mladih bile žene i mediji.

„Imali smo priliku da ovde u Novom Sadu imamo razgovore veterana sa Kosova, Srbije i iz Bosne i Hercegovine, što je teška tema, ali mislim da je bilo jako dobro. U jednom projektu su prezentovani svadbeni običaji na Kosovu i u Srbiji, to je bio performans u Srpskom narodnom pozorištu. Mislim da je to bila jedinstvena, a možda i jedina prilika da se albanska pesma i reč čuju u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu. To je onda rezultirao uspostavljanjem dugoročnije saradnje, koja je u nekim slučajevima trajala i desetak godina“, precizirao je Popov.

Predstavnici oganizacija koje učestvuju u ovom krugu finansiranja boraviće u Novom Sadu do petka, a osim posla na projektima, planirano je i slobodno vreme za upoznavanja kako međusobno tako i Novog Sada u kojem su svi prvi put.

D. Stupar (Autonomija)