Skip to main content

Ponovo napadnut antifašistički kafić Crni ovan, napadač poznat

Građani 16. okt 2023.
< 1 min čitanja

"Na snimku je identifikovana osoba koja je već ranije fizički napadala i vređala goste lokala. Pripadnik je neofašističke organizacije"

Kafić Crni ovan u Novom Sadu, okupljalište antifašista i brojnih drugih aktivista, ponovo je napadnut.

Na snimku u koji je agencija Beta imala uvid, vidi se da je jedan napadač u noći u petak na subotu pokušao da provali u lokal, a zatim razbio izlog i porušio stolove koji stoje napolju, da bi potom oštetio susedni lokal u kojem je štamparija.

Vlasnik Crnog ovna Bojan Šovljanski je za Betu rekao da je policija obaveštena i da je obavila uviđaj, a da sada tužilaštvo treba da kvalifikuje delo.

„Na snimku je identifikovana osoba koja je već ranije fizički napadala i vređala goste lokala. Pripadnik je neofašističke organizacije i poznat po tome da je napadao naše mlađe aktiviste, presretao ih na Keju, napadao učesnike protesta ‘Srbija protiv nasilja’. Više događaja je povezano s njim“, rekao je Šovljanski.

U poslednjih godinu dana to je već deveti napad, s tim što nisu svi ni prijavljeni policiji.

Šovljanski je ocenio da je štamparija stradala verovatno iz želje da se zamaskira pravi motiv napada i ispadne da je u pitanju bila nekakva tuča ili nešto slično.

Napadi su zabaleženi i u januaru, 9. maja i junu ove godine, a Šovljanski upozorava da se obavezno događaju o „prigodnim datumima“.

„Očekujemo i sada za 23. oktobar (Dan oslobođenja Novog Sada), to čak i najavljuju kod njih na grupama“, istakao je Šovljanski.

Podsetimo, 9. maja su napadnuti i Crni ovan i Crna kuća, a pregledom snimaka nadzornih kamewra utvrđeno je da je reč o istoj grupi napadača.

„Oni ovim pokazuju da se ne slažu sa principima jednakosti i da su zagovarači fašističkih ideologija straha, nasilja, što iznova pokazuju u praksi. Jedan od naših banera, sa jasnim logom, odnet je u CK 13“, rekao je tada za Autonomiju Šovljanski.

(Beta/Autonomija, foto: Printscreen)