Skip to main content

Na Dan pobede napadnuti Crni ovan i Crna kuća (VIDEO)

Vojvodina 09. мај 2023.
2 min čitanja

"Noćas je antifašistima u Novom Sadu poslata jasna politička poruka neofašističkih organizacija, simbolično na Dan pobede"

Noćas oko tri sata, grupa nepoznatih huligana porušila je inventar ispred lokala Crni ovan i iscepala banere sa logom tog kafića, da bi nekih petnaestak minuta kasnije sa pročelja zgrade Crne kuće skinula veliki baner, zgužvala ga i ostavila pred kapijom.

Oba lokala, u javnosti prepoznata kao antifašistička i levičarska, do sada su bila meta brojnih napada pripadnika neonacističkih i fašističkih organizacija, te u njima za Autonomiju kažu da očekuju da se i iza ovog napada kriju isti motivi.

Kako nam je rekao vlasnik lokala Crni ovan, Bojan Šovljanski, noćas je antifašistima u Novom Sadu poslata „jasna politička poruka“ neofašističkih organizacija, simbolično na Dan pobede.

„Oni ovim pokazuju da se ne slažu sa principima jednakosti i da su zagovarači fašističkih ideologija straha, nasilja, što iznova pokazuju u praksi. Jedan od naših banera, sa jasnim logom, odnet je u CK 13“, kaže Šovljanski dodajući da je očigledno da je reč o istoj grupi.

Šovljanski kaže da je antifašistima poslata politička poruka, foto: Autonomija

Šovljanski kaže da je policija obavila uviđaj, te da ovoga puta u napadu nije bilo povređenih jer lokal u to vreme nije radio.

Nikoga nije bilo ni u Crnoj kući u to doba, a Kristina Hajaš iz CK13 za Autonomiju potvrđuje da se na snimcima sigurnosne kamere vidi grupica od sedam maskiranih osoba, koje kidaju baner, zatim ga gužvaju i ostavljaju, zajedno sa banerom Crnog ovna, pred kapiju kluba.

„Nisu mogli da uđu i nisu ništa drugo oštetili. Bilo ih je sedmorica. Na kamerama se vidi da su oko 3:15 došli sa te strane, pokidali nam baner i bacili ga“, navodi ona.

Snimak sigurnosnih kamera CK13

U momentu kada je reporter Autonomije bio u Crnoj kući, još nije bilo nikakvog uviđaja, a Hajaš je rekla da je dogovoreno sa Šovljanskim da policiju nakon uviđaja u njegovom lokalu pošalje u CK, jer je očigledno da su napadi povezani.

Interesantno je da su huligani ispred Crnog ovna, među porušenim inventarom ostavili zastavu AP Vojvodine, koju su od negde doneli.

„Ona je negde počupana u gradu, skinuta, doneta i bačena ovde, verovatno simbolično zbog mog prezimena ili neke njihove insinuacije koje su ranije imali da smo separatisti, autošovinisti i kako to već ide u njihovim fašističkim narativima“, kaže Šovljanski.

Šovljanski podseća da je u pitanju šesti napad na taj lokal, te da od nadležnih očekuje dalji pritisak na neofašističke organizacije.

„To je jedino normalno i pravedno. Zna se ko su te organizacije, ako mi možemo doći do toga ko su njihovi članovi, može i policija. Moraju se kažnjavati ovakve stvari“, rekao je Šovljanski.

D. Stupar (Autonomija)