Skip to main content

Ponovo antisemitski i neonacistički grafiti u Novom Sadu

Aktuelno 04. feb 2020.
2 min čitanja

U Novom Sadu su nepoznati počinioci ispisali veći broj antisemitskih i nacističkih grafita.

U delu grada Satelit crnim sprejom je nacrtan nacistički kukasti krst, pored kojeg je jevrejska Davidova zvezda, koja je precrtana.

Iznad toga piše “Juden frei”, odnosno “Slobodno od Jevreja”, što je bio nacistički izraz za područje etnički očišćeno od Jevreja tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu.

U tom kvartu ispisani su i grafiti “Smrt komunizmu”, “Smrt komuni”, nacrtan je znak zloglasne nacističke “SS” jedinice, grafit “88” koji neonacisti koriste u značenju “Heil Hitler”.

Istovremeno, precrtan je veći broj antifašističkih poruka.

U tom delu Novog Sada pre nekoliko meseci već je bilo sličnih grafita koji su potom prekrečeni akcijom “Antigrafiti jedinice”, koja je oformljena pri Javnom komunalnom preduzeću Gradsko zelenilo.

Novosadski informativni portal 021 naveo je da je poslednjih nedelja u Novom Sadu primetno ispisivanje neonacističkih poruka u univerzitetskom kampusu, kao i na Keju žrtava racije.

Prekrečeni antisemitski i nacistički grafiti u Novom Sadu

Veći broj neonacističkih grafita i antisemitskih poruka, koji je bio ispisan na zgradama u novosadskom naselju Satelit, a zbog čega su protestovale brojne političke partije, pojedine institucije i nevladine prekrečila je danas Antigrafiti jedinica Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo.

Antigrafiti jedinica je to uradila po nalogu gradske uprave, a nakon prijave novosadskog informativnog portala 021.

LSV: Nadležni da zaustave fašiste ili ćemo ponovo to morati sami

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je, povodom najnovijih slučajeva ispisivanja nacističkih i antisemitskih grafita po Novom Sadu, pozvala nadležne da “zaustave fašiste” i poručila da će, u suprotnom, to učiniti oni.

“Nije dovoljno samo okrečiti grafite koji nanose ljagu Novom Sadu. Potrebno je pronaći i sankcionisati njihove autore, ali i nalogodavce i ideologe. Neophodna je hitna reakcija i oštar obračun sa fašistima ili će oni uskoro da se ohrabre i izađu iz mraka. Ako se to desi, onda će na ulicu ponovo i ligašice i ligaši, da im se suprotstave. Neće nam biti prvi put”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su fašistički grafiti osvanuli pre više od mesec dana na Keju žrtava racije, na mestu najvećeg bola i jednog od simbola stradanja Novosađana od ruke fašista i okupatora, a vinovnici i dalje nisu pronađeni, imenovani i sankcionisani.

Naveli su da je ista situacija i sa grafitom koji je nedavno osvanuo na zgradi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a kojim se veličao fašista i saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu Dimitrije Ljotić.

Danas su osvanuli i antisemitski i fašistički grafiti na novosadskom naselju Satelit, koji se ne pojavljuju prvi put.

“A sada koincidiraju i sa povratkom u grad Gorana Davidovića Firera, vođe zabranjenog ‘Nacionalnog stroja’”, naveli su iz LSV-a.

(Autonomija)