Skip to main content

Ponoš: Neko je pustio “trenirane pse”, vlasnik će odgovarati

Vesti 10. feb 2022.
3 min čitanja

Predsednički kandidat koalicije Ujedinjena Srbija Zdravko Ponoš kazao je za N1 da za njega nije bitno koja ga je konkretna stranka predložila za predstojeće izbore, jer je to, kako je rekao, tehničko pitanje.

Ponoša, koji je član Narodne stranke, prvo je kao kandidata dela opozicije za predsednika predložila Stranka slobode i stranke, a nakon toga je o tome odlučivala Narodna stranka.

„Ja sam član Narodne stranke i dalje. Na čitavu priču gledam kao na prošlogodišnju. Ne mislim da se Srbija suočava s problemom gde predsedničkog kandidata treba da predlaže jedna stranka, ako već postoji koalicija. Ja sam i izrazio spremnost da budem kandidat isključivo koalicije, ko je prvi predložio, to je tehničko pitanje“, pojasnio je Ponoš u emisiji „360 stepeni“ na N1.

Na, kako je rekao, internu dinamiku, nije imao uticaja.

“Ja sam samo rekao da je moja spremnost za kandidaturu vremenski oročena i ne bi imalo smisla da izađem u tu trku kao glineni golub… Ja sad šaljem poruku biračima – to (ko ga je predložio) nije tema o kojoj ja razmišljam”, kaže.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i liderom SSP-a Draganom Đilasom, Ponoš kaže da ima “normalnu komunikaciju”.

“Imam normalnu komunikaciju s ljudima koji su me predložili, s Vukom sam se čuo prekjuče, s Đilasom juče, to je u redu”, naglasio je.

Ponoš objašnjava da namerava da ima svoj tim savetnika i da će o njima govoriti tokom predizborne kampanje.

“Vladeta Janković se kandidovao za funkciju (gradonačelnika Beograda) koja podrazumeva da ima neki tim, pomoćnike, postoje i sekretarijati. Predsednik Srbije takve stvari nema. Ja nameravam da imam savetnički tim, ljude iz struka kojim ću se baviti. Predsednik po Ustavu ima ovlašćenja i da potpisuje neke zakone, normalno je da se konsultujem s nekim o tome. Ja ću tokom kampanje navesti imena tih ljudi”, pojašnjava Ponoš.

O pisanjima tabloida da je “NATO general”, ili da se obogatio dok je bio na mestu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ponoš kaže da na takve prozivke ne namereva da odgovara tabloidima.

“Ja sam se obogatio kad su me smenili, tada sam dobio ćerku, to je moje najveće bogatstvo. A na ove prozivke ne planiram da odgovaram, to je besmisleno o čemu pričaju, to nije ni zasnovano na elementarnim istinama na koje se obično nadograđuje tabloidno novinarstvo. Sad potpuno izmišljaju”, rekao je.

I to, kako dodaje, govori da njegova kandidatura ima smisla.

“U nekim stvarima su otišli predaleko. Bojim se da je neko pustio ‘trenirane pse’ da to rade. I neke stvari mogu da se tumače ne samo kao napad na lično dostojanstvo, već i kao ugrožavanje porodične bezbednosti. A mi znamo ko je u stanju da pusti te pse, mislim na Aleksandra Vučića, to što rade njegovi mediji, to je neprimereno civilizovanom ponašanju, to se tako ne radi u civilizovanom svetu. Kada takvi psi nekoga ujedu, onda uvek odgovara vlasnik”, izjavio je Ponoš.

Prema njegovim rečima, ne treba se “pecati na laži”.

“Ja ću vama odgovoriti na sva pitanja, ali njima – ne vidim svrhu da odgovorim”, rekao je Ponoš autoru emisije Branislavu Šovljanskom.

Kandidatura – građanska dužnost

Govoreći o tome šta ga je motivisalo da prihvati kandidaturu za predsednika, navodi da nije – karijerni.

“To nije nikakav karijerni razlog. Nekome u mojim godinama to ne treba. Ja sam bio prilično uspešan u tome šta sam radio, ovo je izazov koji nisam tražio. Ja sam se odazvao na poziv jedne grupe opozicionih stranaka. Želeo sam da to bude moj doprinos toj opozicionoj borbi, to je moja građanska dužnost. Trčaću tu trku, uz podršku svih, mi ćemo tu trku dobiti”, kazao je.

Razlog zbog koga je pristao je, dodaje, taj što bi voleo da “sutra svoje dete ne ispratim iz zemlje s kartom u jednom smeru”.

“Ako ja mogu da doprinesem da se ovde bolje živi, ja ću probati da to uradim”, kazao je.

Ponoš je pojasnio i svoju raniju izjavu da, ako se vlast promeni, treba da se desi lustracija, ali nikako i osveta.

“Mislim da je moje zalaganje navelo režim da me ovako napada iz svih oružja. Nisu njihovi glasači krivi za to što ovaj režim radi. Niko od glasača nije počinio krivično delo zato što je glasao, i ne treba da se plaše kad se posle izbora vrate na posao. Ali oni koji su radili neke druge stvari, oni će morati da krivično odgovaraju”, rekao je Ponoš.

Kaže i da će se truditi da “imamo Srbiju koja će da radi za svoje građane”.

“Ljudi koji će voditi državu treba da obećaju da će postaviti stvari na svoje mesto, da država mora da pruži građanima stabilnost, sigurnost, adekvatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, takva nam država treba. Mi sada imamo situaciju da predsednik države ne sedi na svom mestu, on je zauzeo sva mesta. Kad se predsednik države vrati na svoje mesto, Ustavom definisano, svi će sedeti na svojim mestima i raditi posao”, kazao je Ponoš.

Druga važna stvar, prema njegovim rečima, je – da se Srbija ujedini.

“Ovo sad što imamo to nije. Uraditi to je i teško i lako. Teško je jer je Vučić iskopao te rovove podela, on je oličenje ovih podela… S druge strane je i lako, ako se čovek pridržava Ustava i radi ono što mu Ustav kaže – da reprezentuje državno jedinstvo, a ne partijsko”, naveo je Ponoš.

(N1, Foto: N1)